Čuvao je ovce i prkosio vukovima, sada Luka sanja "Svetski kup"

Godine 1990. u Hrvatskoj se strahovalo od "Domovinskog rata", a jedan mali momak "bezbrižno" vreme je provodio čuvanjem ovaca u vrletima Velebita.

Izvor: B92

Subota, 14.07.2018.

13:59

Čuvao je ovce i prkosio vukovima, sada Luka sanja
Photo by Ryan Pierse/Getty Images

Prkoseći hladnoj zimi, snažnom i ledenom vetru, teškom terenu i pre svega vukovima koji su nastanjeni u tom predelu, omaleni plavušan terao je ovce ne sluteći gde će biti za 25 godina.

Ove divlje zveri u tom periodu interesovale su Pavla Balenovića, nekadašnjeg člana benda "Plava trava zaborava", on ih je snimao i čuvao zabeležene kadrove, da bi čak i veliki "BBC" napravio dokumentarni film o vukovima koji nastanjuju tu planinu u velikom broju.

U tim kadrovima pojavljuje si spomenuti dečak, a njegovo ime je svima poznato – Luka Modrić.

Lutajući velebitskim prostranstvima, Belenoviću je društvo pravio i vuk kojeg je usvojio dok je još bilo štene od jednog seljaka u Čračacu. Shvativši da vuk neće moći da preživi u Zagrebu, odlučio je da ga pusti u velebitska prostranstva.

Njega je oduševila i hrabrost malog luku, pa su, sada kada je on svetska zvezda i kreator igre Real Madrida i hrvatske reprezentacije, snimak na kojem u tor u sklopu rodne kuće tera ovce, na društvenim mrežama posao izuzetno popularan.

Tokom lutanja Velebitom, Balenović se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom Modrićem, ocem kapitena ‘Vatrenih’, ne sluteći da će dve i po decenije kasnije biti "krivac" što cela Hrvatska, ali i svet, znaju priču ovog fudbalskog mađioničara.

Tokom rata porodica je odbegla u Zadar gde je nastavila sa životom. Malo ko je znao za ove podatke o ranom detinjstvu jednog od najboljih fudbalera na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: