- Rusija 2018 -

Meksiko 1970, Brazilcima 'Zlatna boginja' zauvek

Meksiko 1970.

Samo dve godine posle učesnika Olimpijskih igara velike nadmorske visine i paklene temperature Meksika dočekale su i najbolje fudbalere sveta. I pored opšte zabrinutosti za kvalitet fudbala zbog takvih uslova igralo se lepo, a Brazil, sa fantastičnim Peleom, zasluženo je stigao do treće titule prvaka u periodu od 12 godina. Brazil je u grupi pobedio dotadašnjeg šampiona sveta, Englesku, a Nemci su se ‘osvetili’ za 1966. godinu pobedom u četvrtfinalu.

Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

I pored opšte zabrinutosti za kvalitet fudbala zbog takvih uslova igralo se lepo, a Brazil, sa fantastičnim Peleom, zasluženo je stigao do treće titule prvaka u periodu od 12 godina. Brazil je u grupi pobedio dotadašnjeg šampiona sveta, Englesku, a Nemci su se ‘osvetili’ za 1966. godinu pobedom u četvrtfinalu.

Nesrećna tradicija koja kaže da nijedna selekcija Jugoslavije ili kakva joj pravna naslednica ne učestvuje na šampionatima van Evrope koren vuče iz 1970. godine. U kvalifikacionoj grupi sa repre zentacijama Belgije, Španije i Finske ‘plavi’ su bili drugi, pa je Meksiko ostao daleko. Pored našeg neuspeha, smatranog i znenađenjem, čuda su priredili i Peruanci, izbacivši Argentinu i Rumuni koji su bili bolji od Portugalije.

Puno skepse pred početak i opšti zaključak da je prvenstvo 1970. godine bilo najbolje do tada odigrano, uz dodatni detalj, finalna utakmica, Brazil – Italija, igrana 21. juna te godine bila je prva koju su gledaoci televizija širom sveta mogli da vide u direktnom prenosu, u boji... I pored toga što je vazduh stvarno razređen, i pored činjenice da je veliki broj utakmica počinjao u podne, da bi termin odgovarao gledaocima u Evropi, igrao se vrhunski fudbal. Reprezentacija Brazila odigrala je odlično, do finala bila vrlo ubedljiva, a posle puno pritužbi na uslove za igru i broj prekršaja na prethodnim prvenstvima u Meksiku nije isključen nijedan fudbaler.

Revolucionarna novost na šampionatima bilo je uvođenje izmena u toku igre. Na prvoj utakmici, 31. maja 1970. u Meksiko Sitiju reprezentativac Sovjetskog Saveza Pusač ušao je u igru umesto Šerebrjanikova na početku drugog poluvremena i postao prvi koji je na završnicama svetskih prvenstava u šao u igru 'sa klupe'.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Sa prvenstva u Meksiku pamtiće se i legendarna odbrana Benksa u utakmici sa Brazilom, sjajne igre Bekenbauera i Gerda Milera, plasman Peruanaca u četvrtfinale i jedini nastup reprezentacije Izraela na završnici Svetskog prvenstva. U istoriji ostaje zapisano i da je reprezentacija Maroka prvi afrički predstavnik na nekom šampionatu sveta.

U četvrtfinalima Brazil je rutinski pobedio Peru, Urugvaj, golom u 117. minutu selekciju Sovjetskog Saveza, Italija Meksiko, a Nemci, u istorijskoj utakmici, Engleze. Prvaci sveta iz 1966. imali su ‘najopasniji rezultat’ do 69. minuta, ali je u produžetku slavila Nemačka. Gordon Benks nije branio. Jedna flaša piva koju je popio, bolovi u stomaku i odluka lekara Filipsa da ‘takav’ ne može na gol koštali su Ostrvljane polufinala.

Brazilci su u polufinalu gubili od Urugvaja, na kraju slavili, a Italijani i Nemci su odigrali spektakularan meč za prvo posleratno finale Italijana. ‘Azuri’ su vodili sa 1:0 i 3:2, Nemci sa 2:1, a Đani Rivera je odlučio o tome ko će biti drugi učesnik finala golom u 111. minutu.

Treći su na kraju bili Nemci, a finale je ‘trajalo samo 45 minuta’. Prvo poluvreme završeno je rezultatom 1:1, a u nastavku su Pele, Žairzinjo i Rivelino rasturili rivale za ubedljivu pobedu Brazila. Treću titulu prvaka za Brazil osvojili su Feliks, Karlos Alberto, Brito, Pjaca, Everaldo, klodoaldo, Žerson, Žairzinjo, Tostao, Pele i Rivelino.

‘Zlatna boginja’ je, posle velikog slavlja na terenu i ulicama brazilskih gradova, trajno završila u Brazilu, a za sledeći šampionat pripremljen je novi pehar.

Meksiko 1970, Rezultati, strelci i sastavi...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.