Nova vest
Tenis

Nedelja, 10.06.2018.

14:53

Rafa je neuništiv – Nadal rutinski sa Timom za 11. titulu na RG!

Španski teniser Rafael Nadal pobedio je Dominika Tima sa 3-0 i osvojio trofej na Rolan Garosu, po setovima 6:4, 6:3, 6:2.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Rafa je neuništiv – Nadal rutinski sa Timom za 11. titulu na RG!
Getty images

Nadal je osvojio trofej na stadionu Filip Šatrije 11. put u karijeri i pokazao da mu na pariskoj šljaci i dalje nema ravnih.

"Kralj šljake" se približio i Rodžeru Federeru jer je u Parizu osvojio ukupno 17. Gren slem trofej.

Tim je jedino u prvom setu imao realnih šansi da osvoji trofej, iako je prvi do brejka došao Nadal. Španac je već posle dva gema imao brejk u "džepu" zahvaljujući agresivnoj igri i dobrim forhendima.

Ekspresno se vratio Austrijanac ribrejkom do 2:2, njegova igra se malo konsolidovala, ali mu je servis ostao ispod 50 odsto što je do kraja pritiskalu njegovu igru iz polja. Pokušaj da igra agresivnije i tako se podigne osvetio se Timu u poslednjem gemu prvog seta, pa je Rafa tada napravio novi brejk za 6:4 i vođstvo u setovima.

Takav završetak prvog seta kao da je ostavio traga na Timu koji već u prvom poenu narednog seta promašuje smeč, a već u prva dva gema doživljava deža vi prvog seta i suočava se sa zaostatkom 0:2.

Tim je potom zaigrao bolje, a sve je u meču moglo da bude mnogo drugačije posle četvrtog gema drugog seta. Austrijanac je osvojio dva poena na servisu Nadala i imao inicijativu u trećem poenu koji bi mu doneo tri brejk lopte.

Međutim, Rafa u maniru velikog šampiona tada pronalazi vrhunsku paralelu iz potpune defanzive i taj jedan poen za 15:30 mu je bio dovoljan da se trgne, osvoji naredna tri i pvoede sa 4:1.

TIm je imao brejk loptu u sedmom gemu kada je promenom ritma pogodio dobar drop šot. Nije iskoristio tu šansu i Nadal je osvojio drugi set.

Španski teniser je i u ranoj fazi trećeg seta napravio brejk, ali su se onda javili problemi sa srednjim prstom leve ruke. Požalio se da ne oseća deo šake i usledila je kraća pauza.

Da je povreda Nadala bila ozbiljnija, to bi zaista bio bizaran završetak finala u kom je tog trenutka imao dva seta i brejk prednosti. Umesto toga, baš tada je kvalitetnim forhendima pokazao da povreda nije ozbiljnija, napravio je novi brejk za 5:2 i onda rutinski odservirao za pobedu i 11. titulu u Parizu.

III set

6:2 – Nadal pobeđuje! Duboke lopte pogađa Rafa i Tim greši za 30:0. Nezgodan servis i loš ritern iz bekhenda Tima "kralju šljake" donose tri meč lopte. Malo nestrpljivosti Nadala i stabilna igra tima anuliraju sve tri do 40:40. Tim u kvalitetnoj razmeni izbacuje lopticu van i neiznuđenom greškom daje Nadalu četvrtu meč loptu koju ovaj ne koristi promašajem po paraleli. Nova greška Tima, nova meč lopta za Nadala i Rafa pobedu potvrđuje petom prilikom koju je dobio.

5:2Brejk Nadala za 5:2. Neverovatno je da Nadal koji se petnaestak minuta ranije žalio naprobleme sa srednjim prstom igra fantastične forhende baš sa strane sa koje igra jednom rukom. Jedan od tih forhenda je bio ritern pri rezultatu 40:15 u sedmom gemu na brejk lopti. Tim je taj forhend koji je prošao tik iznad mreže i pao uz liniju uspeo da stigne ali samo da ga vrati u aut. Nadal servira za pobedu.

3:1 – Bizarna situacija u gemu na servis Nadala. Rafa je povredio prst i rekao da ne oseća dobar deo šake posle dva osvojena poena i 30:0. Posle kratke lekarske intervencije vraća se na teren i Tim igra u njegov bekhend odakle Nadal ima bolju kontrolu. Uspeva nekako Španac da osvoji gem i povede 3:1. Da je bilo ozbiljnije, to bi zaista bio bizaran kraj meča.

2:1 – Nadal pravi brejk i vodi. "Bik sa Majorke" lakše osvaja gemove, Tim se bori, ali Španac daleko više preti. Odigrao je u trećem gemu dva izvrsna bekhenda na mreži Tim. Ovim drugim je spasao brejk loptu sa kojom se suočavao. Posle nekoliko poena Nadal pogađa jak forhend, Tim pogađa mrežu istim udarcem i posle iznuđene greške, Rafa pravi brejk.

1:0 Tim spasava brejk lopte i vodi. Tim neiskusno i naivno greši, prvo iz forhenda prebacuje osnovnu liniju, da bi Nadalu bilo dovoljno da se brani kako bi dočekao loptu u mreži za 0:40 i tri brejk lopte. Tim je napao iz sve snage, ali pogodio dve dobre lopte, da bi u šestom poenu primorao Rafu na grešku za 40:40. Spasao je i četvrtu brejk šansu, na mreži nadmudrio Nadala volejem, a onda promenio ritam paralelom i Nadal je poslao lopticu u mrežu za prvi gem Tima.

II set

6:4Nadal osvaja drugi set. Tim je relativno lako uspeo da osvoji gem na svoj servis, ali nije uspeo da ugrozi Nadala u gemu koji je mogao da ga vrati u igru. Priliku je Tim propustio u sedmom gemu kada je imao i brejk šansu i kada se tu izvukao, Rafa je osvojio i drugi set.

5:2 – Maestralna dijagonala Tima za 0:15 na servis Nadala. Rafa je shvatio da sa Dominikom nema šale i već u narednom poenu iz forhenda čisti osnovnu liniju posle vrhunske razmene za 15:15. Novi strašan udarac vraća mu prednost 30:15, ali sopstvenom greškom iz forhenda poravnava na 30:30. Nadal je pokušao da uhvati na krivoj nozi Tima, ovaj je promenio ritam i drop šotom osvojio poen za brejk loptu, prvu posle sat i po vremena. Sedam i po minuta dug gem Rafa završava prvo poenom na mreži, a onda i posle kvalitetne dijagonale.

4:2 – Sjajan gem za Tima. Dva precizna udarca u ćošak terena, servisi, sve je radilo u gemu bez izgubljenog poena za Austrijanca.

4:1 – Nadal je izgubio prva dva poena u gemu na svoj servis, ali onda fantastičnom defanzivnom, a onda bekhend paralelom da se izvuče iz neugodne situacije i vrati se na 15:30. Još dva dobra poena donose mu gem loptu i uspeva da spreči Tima da zapreti.

3:1 – Tim uspeva da odigra siguran servis gem bez izgubljenog poena nakon što je Nadal materijalizovao brejk prednosti. Gem za 3:1 je bio i prvi za Austrijanca posle pola sata. Ima šest direktnih poena Austrijanac, ali i sedam neiznuđenih grešaka.

2:0 Brejk Nadala. Nadal pravi dve greške, ali osvaja gem na startu drugog seta. Tim je krenuo greškom iz smeča već u prvom poenu. Pogrešio je i Nadal na mreži dijagonalu nakon toga, ali uspeo potom da povede. Tim se mučio u svom servis gemu, pa je Rafa došao do 40:15 i novih brejk lopti ali ih je neutralisao Austrijanac prvo dobrim napadom po paraleli, a onda i dijagonali. Igrali su njih dvojica na razliku, Nadal još dve prilike da oduzme servis Timu nije iskoristio, ali jeste petu posle neiznuđene greške.

I set

6:4 – Brejk Nadala za prvi set! Previše grešaka Dominika Tima, kombinovanih sa ispodprosečnim prvim servisom nisu mogli da mu donesu ništa dobro. Tako je Nadal prilično lako osvojio tri poena i tri set lopte, iskoristio već prvu posle novog promašaja Tima.

5:4 – Rafa gubi samo jedan poen u gemu u kome servira, Tim je pokušao da napadne riternom i nije se isplatilo pa Španac dolazi na gem od osvajanja prvog seta.

4:4 – Tim pokušava da igra sa mnogo top spina, Nadal pokušava da bude agresivan na svakoj kraćoj loptici Austrijanca, a svaki od igrača bez mnogo problema čuva svoj servis.

2:2 – Tim spasao brejk loptu! Iako je imao gem lopte, Dominik je duplim servis greškama vratio rivala u igru i lošim drop šotom mu poklonio novu brejk šansu. Sada je uspeo da je neutrališe i potom izjednači.

2:1 – Brejk za Tima! Ekspresno se Austrijanac rezultatski vratio u ovo finale. Nadal je napravio dve greške, ali je on sa dva vinera forhendom došao do ribrejka i sprečio da kola odmah krenu nizbrdo.

2:0 – Brejk za Nadala! Branilac titule furiozno je počeo meč – sa “nulom” je osvojio svoj uvodni gem, a onda izuzetno agresivnom igrom terao rivala na greške. Forhend mu je sjajno funkcionisao, brzo došao do dve vezane brejk lopte i već prvu realizovao za prednost od početka susreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

263 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu