Heroina dana XIV: Kraljica šljake iz Karakasa

Četvrta teniserka sveta će pamtiti četvrti jun kao dan kada je bila na vrhu. Ovaj datum će biti upamćen kao dan kada je Garbinje Mugurusa osvojila Rolan Garos.

Izvor: NL

Subota, 04.06.2016.

22:15

Heroina dana XIV: Kraljica šljake iz Karakasa
Foto: Getty images

U finalu je pala ni manje ni više nego Serena Vilijams, trostruka osvajačica pehara na pariskoj šljaci i teniserka sa 21. Gren Slem titulom.

U dva seta, sa osvajanjem poena kada je to bilo najpotrebnije Garbinje Mugurusa je uspela da uđe u istoriju i osvoji svoj prvi pehar na nekom od četiri najveća teniska događaja godine.

Prošle godine je došla do fiala Vimbldona, ali tada je Serena bila bolja, slavila je 6:4, 6:4. Sada je došlo vreme za naplatu starih računa, a najbolja na svetu nije htela da se „vadi“ na povredu ili raspored. Čestiala je boljoj od sebe.

Teniserka koja igra pod zastavom Španije rođena je pre 22 godine u Karakasu, otac joj je Baskijac, a majka Venecuelanka. Tenisom se bavi od treće godine, a profesionalka je od 2012. Posle toliko godina truda i rada došlo je vreme za najveću nagradu – pehar na Gren Slemu.

U prethodne dve godine Lusi Šafaržova i Marija Šarapova su je zaustavljale u četvrtfinalu, ali sada nije bilo stajanja.

Imala sam u vidu da je to moguće, verovala sam da je moguće. Na svakom meču na kom sam igrala do finala napredovala sam. Bilo mi je bitno da se emotivno ne istrošim i to sam uspela“, rekla je Garbinje Mugurusa.
Foto: Getty images
Ona je postala tek peta teniserka koja je dva ili više puta pobedila Serenu na Gren Slemovima. To su pre nje uradile Samanta Stosur, Žastin Enan, Venus Vilijams i Dženfer Kaprijati. Od Serene je izgubila u finalu Vimbldona, ali sada nije bilo mesta za greške.

Na svim mečevima sa njom sam promašivala neke šanse, ne samo u finalu Vimbldona. Tada sam bila jako nervozna, nisam mogla da se kontrolišem, nisam mogla da razmišljam“, prisetila se Mugurusa.

Na tviteru joj je na pobedi čestitao i Rafael Nadal.

Pomislila sam da nije moguće da opet ovo uradim, i pomislčila sam kako je on uspeo da to uradi devet puta. Ali sjajno je to što mi se Rafa obratio, za Špance je ovo glavni turnir“, rekla je Špankinja, kojoj je rodna Venecuela i dalje u srcu.

Nadam se da ću inspirisati ljude. Venecuela je u mom srcu, iako igram pod španskom zastavom. Ne igram samo za Španiju, igram za obe države“, rekla je Garbinje Mugurusa.

Ova mlada Špankinja sa venecuelansko - baskijskim poreklom već ima jednan trofej na Gren Slemovima i jedno izgubljeno finale. Na Olimpijskim igrama je očekujemo u trci za medalju.

Pokazala je da može i koliko može, pokazala je da svakim danom sve više napreduje. Garbinje Mugurusa je na misiji – ona želi tron, želi prvo mesto na VTA listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: