Argentina posle nestvarne drame skinula Francusku sa trona!

Fudbaleri Argentine po treći put su postali prvaci sveta, ovoga puta trijumfom u Dohi, Kataru.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 18.12.2022.

18:40

Argentina posle nestvarne drame skinula Francusku sa trona!
EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Oni su u velikom finalu savladali Francusku posle boljeg izvođenja penala (4:2), pošto je nakon 120 minuta rezultat bio 3:3.

Nestvarna utakmica, koju su obeležili Lionel Mesi i Kilijan Mbape morala je da bude rešena na ovaj način.

Sigurni realizatori jedanaesteraca u penal-seriji bili su Mesi, Dibala, Paredes i Montijel, kod "trikolora" su to bili Mbape i Kolo Muani, međutim tragičari Francuske postali su Koman i Čuameni.

Argentina je bila jako blizu trijumfa već u regularnom delu, pošto su golovima Mesija iz penala u 23, odnosno Di Marije u 36. minutu, imali lepu prednost.

U roku od samo 97 sekundi, u 80. i 82. minutu, Kilijan Mbape je vratio Francusku u život, a drama je nastavljena i u produžecima.

Mesi je opet stupio na scenu u 106. minutu, kada je iz odbitka pogodio, međutim, u 118. minutu, Mbape je stigao do het-trika, ponovo pogodivši iz penala, te tako spasao "trikolore".

Ipak, Argentinci su bili sigurniji u penal-seriji, te tako, posle 1978. i 1986. opet osvojili titulu prvaka sveta.
Od samog početka utakmice Argentina je u potpunosti kontrolisala situaciju i držala loptu u nogama.

Prvi šut bio je onaj Mekalisterov u petom minutu, pravo u Lorisa, a nove pokušaje imali su De Paul i Di Marija, ubrzo.

Francuzi su u 20. minutu prvi put pripretili, kada je posle centaršuta Grizmana, Žiru glavom pokušao, mada tom prilikom napravio i prekršaj u borbi za što bolju poziciju.

Samo minut kasnije, Simon Marčinjak je pokazao na belu tačku, nakon što je Di Marija predriblao Dembelea, a onda i sačekao prekršaj francuskog reprezentativca sa leđa.

Precizan sa penala bio je ko drugi nego Lionel Mesi, koji je, inače, na ovom meču ispisao istoriju Mundijala, pošto je postao rekorder u broju utakmica (26).
Primljeni gol nije mnogo probudio Francusku, naprotiv, Argentina je i dalje bila opasnija i bilo je pitanje vremena kada će duplirati prednost.

To se dogodilo u 36. minutu posle fenomenalne kontre, koju je golom završio Di Marija, a potom je od sreće briznuo u plač.

Sve je munjevito teklo po desnoj strani, Mekalister je istrčao posle dodavanja Alvaresa, prebacio loptu na suprotni kraj, a sa leve strane pred Lorisa izašao Di Marije i lagano rešio ovu situaciju.

Selektor Francuske Didije Dešan nije želeo da čeka poluvreme, već je odmah u 41. minutu reagovao i iz igre izveo dvojicu napadača.

Umesto Olivije Žirua i Usmana Dembelea, na teren poslao Randala Kolo Muanija i Markusa Tirama.
Koliko su Francuzi bili loši, govori podatak da nisu imali šut ka golu rivala u prvih 45 minuta, kao ni kontakt sa loptom u protivničkom šesnaestercu.

Argentina je nastavila i u drugom poluvremenu da stvara šanse i da eventualnim trećim pogotkom stavi tačku na ovaj susret.

Enco Fernandes i Rodrigo de Paul su pokušavali, a isto je učinio i Hulijan Alvares, međutim, Loris je bio siguran.

Francuska je prvi šut ka golu rivala imala tek u 68. minutu, i to bezopasan, kada je Kolo Muani probao glavom.

Nešto opasniji bio je pokušaj Mbapea u 71. minutu, kada se izborio za prostor pored Mesija, te onda šutirao preko gola.
Francuska je do 80. minuta praktično bila neprimetna, bezopasna, bezidejna, ali je onda na scenu stupio Kilijan Mbape.

Najpre je Kolo Muani iznudio jedanaesterac, pošto ga je sa leđa faulirao Otamendi. Mbape je šutirao snažno u levi ugao, dovoljno dobro da ga Martines ne zaustavi, iako ga je pročitao.

Nošenim tim golom, Francuzi su već u 82. stigli i do izjednačenja za potpunu ludnicu u Dohi.

Rabio je pronašao Mbapea, ovaj glavom odigrao do Tirama, koji mu je duplim pasom vratio loptu, a onda volej Kilijana za potpuni povratak "trikolora".

Argentina je delovala potpuno pogubljeno, delovalo je da Francuska može i do preokreta, a novi pokušaj imao je Mbape, koji je šutirao preko gola.
U finišu regularnog dela, Tiram je probao da iznudi jedanasterac, ali je Marčinjak to okarakterisao kao simuliranje.

Nadoknada od osam minuta je, takođe, bila uzbudljiva, na jednoj strani probao je Rabio, a na drugoj Mesi.

Ipak, produžeci su bili neminovni, na radost svih ljubitelja fudbala, koji su mogli da uživaju u još trideset minuta spektakla.

Argentina je ponovo preuzela kontrolu, počela da stvara šanse, baš kao što je radila tokom većeg dela meča, a u završnici prvog produžetka, prilike su imali Lautaro Martines i Montijel.
Južnoamerička selekcija je do novog vođstva stigla u 109. minutu, kada je Mesi posle odbitka savladao Lorisa, a Žil Kunde iz gola probao da izbaci loptu, ali nije uspeo.

Delovalo je da je to-to, međutim, Mbape je izborio još jedan penal za svoj tim, pogodio u ruku Montijela, a u 118. minutu iskoristio najstrožu kaznu.

U poslednjim trenucima Kolo Muani i Lautaro su imali velike šanse, koje su ostale neiskorišćene, te je pobednik morao da bude rešen posle penala.

U penal-seriji bolje su se snašli Argentinci, pogodili četiri puta, za razliku od Francuza, kod kojih su precizni bili Mbape i Kolo Muani, ali ne i Koman i Čuameni, te je Argentina po treći put postala planetarni prvak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: