Nova vest
Fudbal

Sreda, 30.11.2022.

09:00

DeKODIranje

Holandija na Mundijalu možda nema nekadašnji šmek, možda nema ni previše traga od te tipične zlatne prašine "Mihels-Krojf" filozofije, ali ne sme se otpisati.

Izvor: Zoran Kecman

Autor:Zoran Kecman

DeKODIranje
Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Jedna zvezdica narandžastog sjaja, posebno je zatreperila nad pustinjskim nebom Katara i preti da postane jedna od najvećih do kraja turnira.

Jasno je da je u pitanju strelac tri gola za "oranje", Kodi Gakpo.

Malo ko je bio načisto uoči ove fudbalske smotre šta da očekuje od, u poslednje vreme, neobičnih Holanđana.

Posebno od vremešnog Luja van Gala, koga su mnogi, posle one neuspele epizode sa Mančester junajtedom, rezultatski penzionisali.

Ali Van Gal i reprezentacija Holandije, to znaju dobro od Groningena na severu, do Ajndhovena na jugu zemlje, imaju neku posebnu romansu.

I to se, kvalifikacijom ekipe u osminu finala, još jednom potvrdilo.

Zavirivati u rezultate Van Gala sa Holandijom bilo bi pomalo neozbiljno, dovoljno je pomenuti da je sa reprezentacijom na Mundijalu 2014. u Brazilu, bio treći. I to je dovoljno.

Sada ima niz za respekt – 18 uzastopnih mečeva sa "lalama" bez poraza. Može li da ponovi uspeh iz Brazila?

Ili da ode kojim slučajem i dalje, pa da uradi sa ovim timom nešto što malo ko očekuje, stigne do finala?

Jer, ne bi trebalo smetnuti sa uma, Holandija je 2010. u Južnoj Africi igrala finale, ali tada pod komandom Berta van Marvijka.

Ipak, ovaj tim Luja van Gala nešto je drugo. Ne postavljaju sebi nerealne mete, već idu korak po korak, kako jedino može i valja. Ali imaju jasno izraženu ambiciju.

Kodi Gakpo, momak koji je odrastao u južnom predgrađu Ajndhovena, Stratumu (na latinskom, sloj), veoma je važan sloj u ovoj građevini Holanđana.

Moglo bi se reći da je njegov značaj za igru ovog Van Galovog tima - fudnamentalan.

Iako ni mnogi u Holandiji u poslednje vreme ne razumeju po kom softveru funkcioniše taj Van Galov timski sklop, jasno je da je uloga dekodera, nekog ko pokušava da redefiniše nekadašnju snagu i vrati tim na stazu uspeha, obilato pala na ramena 23-godišnjeg fudbalera PSV-a.

Gakpo, "filipsovac" do koske (počeo karijeru u PSV-u, tu je i dalje), nije od onih koji se zbog toga osećaju neprijatno. Naprotiv, uživa u svom novom statusu.

Reč je o momku koji je ipak nadasve skroman, koji je svestan da je njegova karijera tek u povoju i da je pred njim još mnogo, mnogo rada da bi svoj fudbalski dijamant, izbrusio do kraja.

Van Gal mu u tome obilato pomaže. I biće da je još letos bio u pravu, kada je savetovao Kodija da ostane na holandskim obalama, pre nego da preleti Lamanš i preseli se u susednu Englesku.

Nije da nije mogao, štaviše, tako nešto lebdelo je u vazduhu sve do isteka prelaznog roka u ponoć 31. avgusta.

Upućeni kažu da je tog dana, kada je postigao het-trik u pobedi nad Volendamom od 7:1, nekoliko skauta ostrvskih klubova bilo na tribinama, sa spremnim izveštajima i savetima menadžerima klubova za koje rade, da krenu po njega u minut do 12.

Svega šest kilometara odatle, na aerodromu, bio je spreman i avion jednog ostrvskog kluba, da ga hitno preveze u Englesku.

Mančester junajted, Lids, Sautempton, to je bio tadašnji trijumvirat u igri oko Gakpa, posle ovog prvenstva u Kataru, krug će biti daleko veći. I ne samo sastavljen od Engleza, već i mnogih drugih.

Ali i cena Gakpa, svakim novim golom, rašće vrtoglavom brzinom. U to ne treba sumnjati.

Tako je kada se ispisuje istorija na velikim turnirima, a Gakpo je sa pogotkom protiv Katara, postao prvi u istoriji zemlje koji je postigao makar po gol na prva tri susreta na Svetskom kupu.

Ipak, Kodi Gakpo je letos, kada se očekivao transfer, potražio savet Van Gala, koji mu je rekao da je za njega pre Svetskog kupa bolje da ima sigurne minute u PSV-u, nego da ide u novu sredinu o privikava se.

Stari lisac je još jednom bio u pravu, verovatno svestan da bi Gakpo na svetskoj sceni u Kataru, mogao da bude ne samo jedan od aduta Holandije, već i jedna od potencijalnih zvezda turnira.

Van Galu i Holandiji je rezultat u Kataru bitan kao kap vode u katarskoj pustinji.

Broj kritizera tamo kod kuće, po TV studijima u Amsterdamu, množi se eksponencijalnom brzinom. Niko se ne libi da potegne praćku na Van Gala i njegove odluke, ali on dobro zna kako jedino može da im zapuši usta.

Zato su Godi Gakpo i rezultat ove ekipe, od ekstremnog značaja za njega.

Pre svega jer Holandije pre četiri godine u Rusiji, na završnom turniru – nije bilo.

Na Euro 2020. posle lakog trijumfa u grupi, ispali su na prvom stepeniku u nokaut fazi, od Češke.

Mnogi su već videli da se brod "letećeg Holanđanina", opasno ljulja, ali Van Gal je stigao da promeni kurs, on je uveren da kao stari moreplovac, zna kako valja krmariti kroz buru.

Kodi Gakpo je na protekla tri meča bio njegov "mali od palube.

Protiv Senegala je pokazao neverovatan osećaj za prostor, savršeno je ispratio centaršut i glavom poslao loptu u mrežu Eduara Mendija.

Protiv Ekvadora je sevnula njegova levica, protiv Katara, "peta" ka Dejviju Klasenu, izmenjan dupli pas, pre nego što se poput noža kroz mekani puter, zario među četvoricu igrača Katara i potom raspalio desnom nogom u levi donji ugao. Neodbranjivo.

Glava, leva, desna, visok je, ima sjajnu kontrolu igre, vrhunski pas, brzinu i u nogama i pri odlučivanju. Možda još samo koja finesa u doterivanju igre u defanzivi i biće kompletan.

Ali ovde, u Kataru, pokazao je i versatilnost - protiv Ekvadora je igrao kao špic, ispred svih; protiv Senegala odmah iza napadača, a u matičnom PSV-u zakucan ne na levoj krilnoj poziciji odakle pravi čuda.

Brojke ne lažu, momak je ove sezone u dresu PSV-a postigao 13 golova i upisao 17 asistencija!

Ovde u Kataru, već ima tri gola, a za Holandiju je na ukupno 12 nastupa šest puta bio strelac.

"Luj me izaziva, traži da budem još bolji igrač. Neki ovo nisu očekivali, ali ja nisam iznenađen. Znam za šta sam sposoban, ali uvek je izazov dostići najviši nivo. Još nisam tamo, jer mislim da mogu da poboljšam još mnogo toga", kaže Gakpo.

Šuška se da je Mančester junajted obavio dobar deo posla još letos, da ga je navodno kaparisao, a oni koji su mu bliski, tvrde da je njegova želja baš da zaigra na Teatru snova.

Tamo je još jedan njegov sunarodnik, Erik ten Hag, tako da seoba u januaru, što ni Gakpo nije porekao, nije isključena.

"Koncentrisan sam na Svetski kup, mada je uvek lepo čuti takve priče. U fudbalu se nikad ne zna šta nosi sutrašnji dan", rekao je pre nekoliko dana.

Dotle će imati još mnogo posla na glancanju svoje, ali i igre Holandije. Sada u onom najvažnijem delu, nokaut fazi u Kataru.

A i igri je i "Zlatna kopačka"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve