B92 Sport Peking 2008 Intervju

5. avgust 2008. | 11:54

Komaneči: "Treba vratiti 'desetku' u gimnastiku"

Jedna od najboljih gimnastičarki svih vremena, Rumunka Nađa Komaneči, koja je prva u istoriji ženske gimnastike na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. dobila ocenu 'deset', kritikovala je novi sistem bodovanja na predstojećim Olimpijskim igrama u Pekingu, po kojem gimnastičari ni teoretski neće moći da dobiju desetku. Dosadašnji način ocenjivanja, koji je trajao još od 1920. godine, ukinut je posle Igara u Atini 2004. zbog kontroverznih sudijskih odluka kojima je greškom dodeljena zlatna medalju američkom gimnastičaru Polu Hemu, umesto Južnokorejcu Jang Te Jangu.

"Nisam srećna zbog činjenice da na nadmetanjima više neće biti mogućnosti da gimnastičari budu ocenjeni "desetkom". Zna se šta znači ta ocena u svetu gimnastike. "Desetka" je bila naš najbolji brend u svetu sporta. Sada ga više nemamo", rekla je petostruka olimpijska šampionka i gimnastičarka koja je "desetku" dobila sa svega 14 godina.

Iako su sportisti imali dve godine da se priviknu na novi format, ostali i dalje imaju problem sa dešifrovanjem istog.

„Potrebno je puno vremena da bi se stvorilo nešto što je povezano sa sportom. Sada su navijači zbunjeni pošto otvoren rezultat ne znači ništa. Šta znači 16? Da li je to 16 od mogućih 100 ili 50 ili koja je uopšte najveća ocena koju možete da dobijete?“.

„Bilo je lakše razumeti sa desetkom. Sada će navijači videti broj i neće znati šta taj broj znači“, zaključila je Komaneči.

Uprkos promenama u ocenjivanju, 46-godišnja bivša sportistkinja je naglasila da će ljudski faktor u ocenjivanju uvek biti prisutan.

„Biće uvek malih grešaka u ocenjivanju, zato što će uvek da postoji jedan ili dvoje sudija koji će da daju različite ocene“.

Legendarna gimnastičarka smatra da bi manje korekcije u formatu ocenjivanja mogle da sačuvaju 'desetku'.

„FIG bi trebalo nekako da zadrži 10-ku. ’Desetka’ nam je govorila o savršenstvu i kada bi neko dobio 9.75, znali ste tačno šta to znači“.

„Navijači i dalje žele da vide postignuto savršenstvo, ali izgleda da nova generacija imati tu mogućnost".

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Ambasador Kine u Srbiji Vei Jinghua izjavio je u intervjuu Tanjugu da su 29. letnje Olimijske igre u Pekingu svečani sportski

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Fudbaler brazilskog olimpijskog tima Ronaldinjo rekao je sa svojom reprezentacijom želi da "stvara istoriju" na

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Ćurković ocenio je u intervjuu Tanjugu da je projektovanje programa rada između

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar


subota 1. oktobar 2022.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kina Kina 51 21 28 100
2. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 36 38 36 110
3. Rusija Rusija 23 21 28 72
4. Velika Britanija Velika Britanija 19 13 15 47
5. Nemačka Nemačka 16 10 15 41

Fantasy fudbal
Igra: Virtuelni selektor, kreiraj svoj košarkaški tim