Koliko su koštale Olimpijske igre?

Olimpijske igre završene su 8. avgusta, a Paraolimpijske igre tri nedelje kasnije, ali ostalo je jedno pitanje.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Koliko su ukupno koštale?

Izvršni direktor Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Toširo Muto rekao je da još ne može da kaže da li su troškovi takmičenja premašili zvaničan budžet od 15,4 milijardi dolara i da će svi podaci biti poznati početkom sledeće godine.

"Nisam spreman da vam odgovorim na to pitanje. Još nemam informacije. Ljudi koji su zaduženi za to proveravaju", rekao je Muto, odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za medije.

On je naveo da će informacije o zvaničnim troškovima najverovatnije biti objavljene početkom sledeće godine, ali da bi preliminarne brojke mogle biti dostupne u decembru.

Organizatori su se nadali prihodu od 800 miliona dolara od ulaznica, što se nije dogodilo pošto je navijačima bilo zabranjeno prisustvo takmičenjima zbog pandemije korona virusa.

Japanska vlada će verovatno nadoknaditi troškove od ulaznica.

Upitan da li očekuje dodatne doprinose od Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Muto je nagovestio da se to neće dogoditi.

On je rekao da je MOK dao već prilično veliki doprinos i da je ispunio svoje obaveze u skladu sa ugovorom sa gradom domaćinom, u kome se navodi ko šta plaća u organizaciji.

Prema nedavnom podacima budžeta, MOK je Olimpijskim igrama u Tokiju doprineo sa 1,3 milijardi dolara.

Olimpijske igre u Tokiju su najskuplje u istoriji, procenjeno je da su troškovi 15,4 milijarde dolara, ali su državni revizori u više navrata navodili da su troškovi mnogo veći.

Veće troškovi u organizaciji doprinelo je i jednogodišnje odlaganje takmičenja zbog pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.