Dobila doping slučaj – dokaz telesne tečnosti partnera

Kanadska kanuistkinja dobila je doping slučaj, pošto je uspela da ubedi komisiju da je njen test izazvan kontaminacijom telesnih tečnosti njenog partnera.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/PAULO NOVAIS
EPA-EFE/PAULO NOVAIS

Međunarodna kanu federacija (ICF) završila je istragu protiv svetske šampionke u sprintu Lorens Vensan-Lapuant.

Njeni rezultati sa doping testa u julu bili su pozitivni na supstancu nalik steroidima, pa se suočavala sa četvorogodišnjom suspenzijom.

Ona i njen advokat detaljno su predstavili da je laboratorijska analiza kose njenog tadašnjeg dečka pokazala da je verovatno odgovoran za minimalno prisustvo ligandrola u njenom doping uzorku, nakon što je priznao da je uzimao tu supstancu.

Količine te supstance u tragovima u njenom uzorku mogle su dospeti iz telesnih tečnosti koje je razmenila sa tadašnjim partnerom.

"ICF je prihvatila dokaz gospođice Vensan-Lapuant, koji potvrđuju da je ona bila žrtva kontaminacije treće strane", navodi se u saopštenju.

Kanađanki je dozvoljeno da se vrati takmičenjima. Pravna debata slična je onoj u kojoj je učestvovao i pobedio francuski teniser Rišar Gaske vezano za "kokainski poljubac".

Sud za sportsku arbitražu prihvatio je odbranu Gaskea da je u noćnom klubu u Majamiju poljubio ženu koja je uzela kokain, nakon što je njegov doping test bio pozitivan.

Vensan Lapuant (27) je skoro šest meseci bila suspendovana i propustila je Svetsko prvenstvo prošle godine, koje je bilo kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju.

Ona ima priliku da se plasira na Igre pobedom u Svetskom kupu u maju u Nemačkoj.