Bajls i Venus: Dobile smo dozvolu za lekove

Američka teniserka Venus Vilijams te gimnastičarka Simon Bajls tvrde da su dobila dozvolu (WADA) za terapeutsku upotrebu zabranjenih lekova.

AKIzvor: B92, Beta SAD
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Bajls, koja se uz sestre teniserke Serenu i Venus Vilijams našla u dokumentima koji su procureli iz WADA zahvaljujući ruskim hakerima u vezi sa sportistima koji su navodno bili pozitivni na doping, a nisu kažnjeni, osvojila je u avgustu četiri zlatne i jednu bronzanu medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Bajls je istakla da je uvek poštovala pravila i da veruje u čist sport bez dopinga, a istakla je da ima hiperaktivni poremećaj, što obuhvata nemogućnost koncentracije, hiperaktivnost i nepredvidivo ponašanje, i da ima neophodnu dozvolu Svetske antidoping agencije (WADA) da uzima lek koji je na listi zabranjenih.

"Za to uzimam lekove još od detinjstva. Molim vas da znate, ja verujem u čist sport, uvek sam poštovala pravila i tako ću da nastavim pošto je fer-plej veoma važan za sport i veoma važan za mene", navela je devetnaestogodišnja Bajls na društvenim mrežama.

WADA je saopštila da je jedna ruska hakerska grupa hakovala njenu bazu podataka i objavila poverljiva dokumenta američkih sportistkinja na internetu, ali nije navela o kome se radi. WADA je navela da je napad izvela "ruska grupa za sajber špijunažu" pod nazivom "Fensi bers" (Fancy Bears).

Hakeri su na internetu objavili dokumenta o proceduri koja se zove Izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE), što je procedura pod kojom se sportistima dozvoljava unos supstanci sa spiska zabranjenih u medicinske svrhe.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

WADA nije navela imena, ali je grupa objavila da su to teniserke Serena i Venus Vilijams, gimnastičarka Simon Bajls i košarkašica Elena Dele Don.

Venus Vilijams, koja je prošlog meseca osvojila srebrnu olimpijsku medalju u Riju u mešovitom dublu sa Radživom Ramom, rekla je da je dobila dozvolu za TUE "kada je došlo do ozbiljnog medicinskog stanja" i da je te izuzetke pregledala "anonimna, nezavisna grupa lekara i odobrila upotrebu iz legitimnih medicinskih razloga".

Ona je navela da joj je 2011. godine utvrđeno da ima Sjogrenov sindrom (Šegrenov sindrom), koji između ostalog karakteriše poremećaje čula vida, usne duplje, pluća, nervnog sistema, bubrega, srca, endokrinog sistema.

"Razočarana sam što su privatni medicinski podaci objavljeni bez moje dozvole. Poštovala sam pravila koje je ustanovio teniski antidoping program, tražila sam i i dozvoljeno mi je izuzeće za terapeutsku upotrebu", rekla je Vilijams.

Portparol predsednika Rusije Vladimira Putina rekao je da su neosnovani navodi WADA da iza svega stoje ruski hakeri.

"Ne može biti govora o umešanosti vlade ili umešanosti bilo koje ruske agencije u te akcije. To apsolutno ne dolazi u obzir. Takve neosnovane optužbe ne pristaju nijednoj organizaciji, ako nemaju dokaza", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.