Nova vest
Košarka

Petak, 05.05.2023.

08:46

Jokić je, zapravo, vrhunski defanzivac VIDEO

Nikola Jokić važi kao najslabija karika Denverove odbrane.

Izvor: B92

Autor:B92

Jokić je, zapravo, vrhunski defanzivac VIDEO
Foto: Profimedia

Finiks Sansi su ga očekivano ciljali zbog toga, ali se ispostavilo da je odbrana Denvera izgrađena upravo za to.

Nagetsi su potpuno "zaključali" atomski napad Sansa i ograničili ga na samo 104 poena na 100 poseda.

Koliko je to ogroman uspeh pokazuje podatak da su Sansi u seriju ušli sa ofanzivnim rejtingom 125.

A da je Jokić izuzetno inteligentan i u defanzivnim akcijama, videli smo u prvom meču ove serije.

Nakon što je u jednom napadu Okogi iskoristio preuzimanje Gordona sa Ejtona i asistirao svom centru za lako zakucavanje, reagovao je Jokić.

Savetovao je AG da ne radi punu rotaciju, da ostane blizu Ejtona.

Kada je u novoj pik-en-rol akciji Sansa Okogi na sličan način ušao u reket, Srbin se vratio da pomogne, a Gordon koji je ostao uz Ejtona onemogućio rivale da kombinuju.

U prošlosti su ekipe, poput Golden Stejt Voriorsa, trojkama izvlačile Jokića iz reketa i otvarale prostor, ali Sansi ne šutiraju mnogo trojki.

Njihove ključne zvezde favorizuju poludistancu, posebno posle pik-en-rol akcija.

A tu na scenu stupa Jokić. Kada Devin Buker ili Kevin Durent krenu u pik-en-rol, Jokić izlazi malo na igrača koji kontroliše loptu, pre nego što se vrati na svog čoveka, a to je uglavnom Diandre Ejton.

Ova Jokićeva "živa ograda" zahteva organizovanu rotaciju saigrača iza njegovih leđa – krilo se spušta u reket i prati Jokićevog igrača, a istureni defanzivac ne brine o uglu jer se Sansi muče sa dugačkim lob pasovima.

Ova "živa ograda" i Jokićevo kretanje prilikom pik-en-rola Sansa je funkcionisalo savršeno u prva dva meča, pa je Finiks postigao samo 87 poena u drugom duelu.

Pogledajte detaljnu analizu Bena Tejlora kako su trener Majk Meloun, Aron Gordon, Kentavijus Koldvel-Poup, Brus Braun i drugi koristili horizontalnu brzinu da uspore Durenta, Devina Bukera i Sanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu