Nova vest
Košarka

Sreda, 21.09.2022.

19:00

Gotovo: Finiks Sansi su na prodaju!

Robert Sarver, američki biznismen i vlasnik košarkaških timova u Finiksu, izdao je saopštenje u kom navodi da traži kupce za Sanse, kao i Merkjuri (WNBA).

Izvor:

Autor:

Gotovo: Finiks Sansi su na prodaju!
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Sarver je suspendovan na godinu dana zbog uvreda na rasnoj osnovi i zlostavljanja na radnom mest., nakon višemesečne istrage koju je sprovela NBA liga. Ujedno je i finansijski kažnjen sa 10 miliona dolara, a taj novac će biti prosleđen organizacijama koje se bave rasnim i polnim problemima unutar i izvan radnog okruženja.

"Reči zbog kojih se sada kajem stavile su u senku dve decenije izgradnju organizacije koja je približila ljude. Kao vernik, verujem u oproštaj i put ka njemu. Verovao sam da će mi komesareva suspenzija pružiti vreme da se fokusiram, ispravim urađeno i odklonim lične kontroverze od tima koji mnogo volimo. Međutim, u vremenu u kom živimo mi je postalo jasno da to neće biti moguće. Sve dobro što sam uradio ili bih mogao da uradim je nadjačalo ono što sam rekao u prošlosti. Stoga ću krenuti u potragu za kupcima za Sanse i Merkjuri. Ne želim da budem distrakcija tim timovima i dobrim ljudima koji tamo rade. Želim tim dvema organzacijama i svima koji su uključeni u njih sve najbolje", stoji u Sarverovom saopštenju.

Podsetimo, on je na rasnoj osnovi vređao "odabranu grupu ljudi", a jednoj trudnici rekao je da neće moći na pravi način da radi svoj posao kada postane majka.

Tokom istrage odrađeni su razgovori sa 320 osoba i analizirano je preko 80.000 dokumenata. Sarver je okrivljen jer je barem pet puta izgovorio "reč na n", imao seksualne, neprikladne komentare na račun izgleda žena, neprikladno se ponašao prema muškarcima i neprimereno se ophodio prema zaposlenima.

Pojedini američki sportisti su pre ovakvog epiloga, uključujući i zvezdu Finiksa Krisa Pola, zamerili su ligi što Sarveru nije oduzela franšizu i pozvali na slučaj Donalda Sterlinga, koji je 2014. godine doživotno suspendovan i nateran je da proda Los Andjeles Kliperse kada su u javnost dospeli snimci njegovih rasističkih izjava.

"Nemam prava da mu oduzmem franšizu", naveo je tada Silver. On je rekao da postoji razlika u ta dva slučaja, pošto je Sterling sve imao dokumentovano, a njegovi rasistički komentari objavljeni su u javnosti nakon što ih je tajno snimila njegova ljubavnica.

Naposletku, Sarver se sam povukao i nije ni bilo potrebe da do toga dođe...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu