Nemačka – Portugalija (21h)

Izvor: MR

Petak, 07.07.2006.

23:58

Default images

Meč za treće mesto na Svetskim šampionatima uvek je bio duel psihološki iscrpljenih ekipa i igrača koji obično i dalje razmišljaju o propuštenoj šansi u polufinalu i kojima nije stalo do odigravanja meča bez većeg takmičarskog značaja. Medjutim, večerašnji duel u Štutgartu bi mogao da bude izuzetak.

Posle dramatičnog poraza od Italije, selektor Nemačke Jirgen Klinsman tražio je od svojih igrača da šampionat završe onako kako su ga i počeli, pobedom i pruže armiji navijača razlog da zaborave poraz u polufinalu. Klinsman, koji je rodjen nedaleko od Štutgarta i izgradio ime u klubu koji nosi ime tog grada ima svaki razlog da bude ponosan na povratku u rodni grad pred večerašnji duel sa Portugalcima. Ekipa je premašila očekivanja navijača i medija i bila na korak od plasmana u finale.

“Mislim da ovaj tim ima snage da završi turnir na visokom nivou i uzdignute glave. Ne sumnjam da će ponovo dati sve od sebe i pružiti odličnu partiju”, kaže Klinsman.

Medjutim, Portugalija je u skoro identičnoj situaciji. Ekipi Felipea Skolarija pred početak turnira niko nije davao velike šanse za plasman u polufinale, a harizmatični Brazilac će skoro sigurno znati da motiviše ekipu pred okršaj sa domaćinom. Motiv više za Portugalce je i činjenica da će večeras poslednji put dres nacionalnog tima nositi legendarni Luis Figo.

Duel sa Portugalijom, za Nemce će biti najbolja provera psihološkog stanja u ekipi, s obzirom da je Klinsman za kratko vreme morao da oporavi ekipu od neuspeha protiv Azura.
Selektor domaćina će napraviti nekoliko izmena u odnosu na tim koji je do sada igrao na šampionatu. Medju stativama će po prvi put biti najbolji igrač prethodnog Mundijala, Oliver Kan. Medjutim, Nemci će igrati bez kapitena Mihaela Balaka, kao i Mertesakera i Fridriha, koji su povredjeni. Očekuje se da će u startnih 11 biti Hut i Jansen, i naravno Miroslav Klose, koji bi trebalo da potvrdi titulu najboljeg strelca Mundijala. Ni Portugalci neće biti kompletni, s obzirom da u ekipi neće biti povredjenog Migela i suspendovanog Karvalja.

Duel u Štutgartu biće prvi susret Nemačke i Portugalije na Svetskim šampionatima. Do sada su imali 14 zvaničnih susreta. Nemci imaju 6 pobeda, Portugalija 3, uz 5 nerešenih ishoda. Medjutim, Portugalci se nadaju reprizi poslednjeg okršaja ove dve reprezentacije, kada su sa ubedljivih 3:0 pobedili Pancere na Evropskom prvenstvu 2000. godine.

Nemci su do sada tri puta igrali na mečevima za treće mesto, od kojih su pobedili na dva. Poslednji put to je bilo na prvenstvu u Meksiku 1970. godine, kada su pobedili Austriju sa 3:2.

Sa druge strane, Portugalci će pokušati da ponove najbolji mundijalski rezultat u istoriji, kada je 1966.-te u Engleskoj, ekipa predvodjena legendarnim Euzebijom pobedila Sovjetski Savez sa 2:1.

Najverovatniji sastavi:

Nemačka: 12-Oliver Kahn; 6-Jens Nowotny, 21-Christoph Metzelder, 4-Robert Huth, 16-Philipp Lahm; 19-Bernd Schneider, 5-Sebastian Kehl, 13-Michael Ballack, 18-Tim Borowski; 20-Lukas Podolski, 11-Miroslav Klose

Portugalija: 1-Ricardo; 2-Paulo Ferreira, 5-Fernando Meira, 4-Ricardo Costa, 14-Nuno Valente; 6-Costinho, 18-Maniche, 7-Luis Figo, 17-Cristiano Ronaldo, 20-Deco; 9-Pauleta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: