Nova vest
Košarka

Četvrtak, 20.07.2023.

07:48

Preminuo Mirko Novosel

Legenda hrvatske i jugoslovenske košarke Mirko Novosel preminuo je u četvrtak.

Izvor: SN

Autor: SN

Preminuo Mirko Novosel
Foto: Starsport

Mirko Novosel je preminuo u 87. godini života.

Novosel je bio vrhunski košarkaš i potom trener pa se s pravom smatra za legendu jugoslovenske i hrvatske košarke, a posebno se pamti po uspesima u Ciboni.

Cibona je 1985. godine i 1986. godine bila šampion Evrolige pod njegovom trenerskom palicom, a u Ciboni je bio i kao igrač koja je tada nosila ime Lokomotiva Zagreb.

Uspeh kluba počinje upravo sa njim kada je 1981. godine doveo Krešimira Ćosića i postao prvak Jugoslavije, pa su osvojili još dve titule i sedam kupova u staroj državi, a na sve to stiže i Dražen Petrović i dve titule Evrolige.

Od 2007. godine je Mirko Novosel član Kuće slavnih u Springfildu, a FIBA ga je u svoju Kuću slavnih uvrstila 2010. godine, dok je u Ciboni jedno vreme bio počasni predsednik kluba.

Novosel je bio i selektor Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine i osvojio srebro, a četiri godine kasnije u Moskvi zlato pa 1984. u Los Anđelesu bronzu.

Sa Jugoslavijom je osvojio i četiri medalje na svetskim prvenstvima - srebro 1974., zlato 1978. i dve bronze 1982. i 1986. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve