Nova vest
Košarka

Petak, 24.02.2023.

17:00

Dramatičan poraz Srbije – Grci slavili posle produžetka

Košarkaši Srbije poraženi su na gostovanju u Grčkoj rezultatom 97:92 u pretposlednjem meču kvalifikacija za Mundobasket.

Izvor: SN

Autor: SN

Dramatičan poraz Srbije – Grci slavili posle produžetka
Foto: FIBA

Srbija je imala dvocifrenu prednost veoma dugo, ali je svakako upisala poraz u Atini.

Grci su ispustili vođstvo u prvoj četvrtini, da bi Srbija sve vreme imala prednost, a potom su najveće vođstvo domaći imali u finišu produžetka, kada je bilo +4.

Ipak, posle velike drame i produžetka je selekcja Srbije upisala poraz, a bitan momenat je bio i dosuđena nesportska greška Ognjenu Jaramazu za, kako se činilo, običan faul na 6,7 sekundi pre kraja susreta.

Treba biti realan pa reći da je Srbija meč izgubila još i ranije, iako su Jaramaz i Davidovac bitnim poenima smanjili na 93:92, da bi Grci zasluženo trijumfovali 97:92.

Tim Srbije predvodio je Nikola Milutinov sa 24 poena i 9 skokova, 11 je imao Davidovac, a 10 Ristić.

Najefikasniji je bio Nikos Rogavopulos sa 28 poena (od čega 3 trojke u ključnim momentima), 23 je imao Moraitis, a 10 Kalaicakis.

Za Srbiju ovaj poraz nije katastrofalan iz razloga što i dalje ima šansu da se plasira na Mundobasket, a glavno će biti u ponedeljak protiv selekcije Velike Britanije ukoliko Britanci večeras ne savladaju Belgiju na svom parketu.

Utakmica je počela veoma tvrdo, kao što vidite na semaforu postignuto je svega 23 poena (ukupno) i videli smo dvocifren broj promašaja na tvrdim obručima hale u kojima AEK igra domaće utakmice.

Orlovi su stekli prednost od 8 poena čim se igra ubrzala i tada je bitan momenat bila trojka koju je pogodio Boriša Simanić, pa je na poluvremenu bilo 39:30 u korist srpskog tima i činilo se da je Svetsko prvenstvo već na dohvat ruke.

Na startu trećeg kvartala smo videli da Srbija poenima Nikole Milutinova dolazi do dvocifrenog vođstva, a Grci su sve više problema imali sa bivšim centrom Partizana i Olimpijakosa, dok se činilo da je Stefan Jović zbog povrede ostao na klupi.

Nije tada to delovalo zabrinjavajuće, Srbija je konstantno imala dvocifreno vođstvo da bi na kraju treće deoncie primila trojku sa skoro celog terena uz zvuk sirene i to je Grcima dalo vetar u leđa.

Svetislav Pešić je sve manje vršio izmene, dugo su iste petorke bile na parketu i prednost Srbije se topila, da bi na 4 minuta košem Čukaza i povela po prvi put još od prve četvrtine.

Vodila je Grčka, a Srbija se vratila i pri rezultatu 80:80 mogla i do pobede, ali Ognjen Jaramaz promašuje trojku pa idemo u produžetke. Tamo, ništa dobro za Srbiju i poraz u Atini koji je i defintiivno mogao biti izbegnut.

Meč ste mogli da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

260 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
ABA

Barać: Zvezda je veliki favorit

Trener Mege Marko Barać izjavio je da je Crvena zvezda favorit u predstojećoj seriji polufinala plej-ofa regionalne ABA lige, ali je istakao da će njegov tim igrati dobru košarku.

B92.sport

14:25

3 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu