Hrvat otkrio zašto su 1995. sišli sa postolja VIDEO

Bivši hrvatski košarkaš Veljko Mršić otkrio je zašto je njegova reprezentacija 1995. godine sišla sa postolja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na Evropskom prvenstvu 1995. godine Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju i na dodeli medalja je trećeplasirana Hrvatska sišla sa postolja i više se nikada nije popela na njega.

Hrvati su tada osvojili bronzanu medalju i naredne 22 godine nisu osvojili nijednu medalju ni na jednom takmičenju.

Kontroverzno napuštanje postolja je tema i dan danas.

Veljko Mršić je o tome govorio u podkastu "Inkubator".

"Trećina Hrvatske je bila okupirana. Prvi put smo se sastali s Jugoslavijom, oni su došli tamo, zvali su ih Jugoslavija, a na dresu su imali četiri slova "S", to je nama tada bio simbol nečeg drugog. Već posle meča za treće mesto, pričalo se da neće svirati 'Hej, Sloveni', nego će svirati 'Bože pravde' ako Jugoslavija osvoji. Mi igrači smo se tamo skupili, šta ćemo, kako ćemo. Neko je pričao sa Brdoljakom i on je rekao da treba da ostanemo na postolju, da se ne povlačimo. Ta utakmica se završila kako se završila , bilo je tu dosta polemika zbog suđenja. Dolaze Litvanci u jednom trenutku i oni kažu da će se povući sa postolja", rekao je Mršić i nastavio:

"Kad su oni to rekli, onda se i mi povlačimo. Došli smo na postolje, izašlo se na dodelu medalja, sa idejom da se i mi i oni povučemo sa postolja. U jednom trenutku, Arturas Karnišovas dolazi, govori nama da su Litvanci dobili naređenje da moraju da ostanu na postolju. Mi smo već bili doneli odluku. Kažem, iz današnje perspektive, sigurno takvu odluku ne bismo doneli. Ali ono vreme, 1995. godina, to je bilo pre Oluje, trećina Hrvatske okupirana... Odluka je bila takva kakva je bila. Poznavali smo se, nije to bilo sad nešto da smo stalno bili zajedno. U ono vreme je bilo tako. Kako je njima šahovnica bila simbol za ustaštvo, nama je četiri "S" bilo simbol za četnike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.