Nova vest
Košarka

Utorak, 17.10.2017.

20:03

Vaskrsenje ŽKK Partizan – umetnost, pank i košarka

Novinar iz Njukasla Pol Nilsen oduševljen je onim što se poslednjih meseci dešava u Ženskom košarkaškom klubu Partizan.

Izvor: B92, FIBA

Autor:B92, FIBA

Vaskrsenje ŽKK Partizan – umetnost, pank i košarka
Foto: YouTube screenshot

Kolumnista portala FIBA boravio je 4. oktobra u Hali sportova na utakmici između crno-belih i hrvatskog Medvešćaka.

Bilo je to na 72. rođendan Sportskog društva Partizan, a meč regionalne WABA lige odigran je pred čak 3.500 navijača.

"Veoma posebna ljubav hrani ponovno rađanje ŽKK Partizan", naslovio je Nilsen svoj članak, a onda nastavio, "Ljubav pobeđuje sve, ali kada postoji dodatna strast koja teče kroz vene, onda počnete da shvatate da se nešto magično dešava u ŽKK Partizan. Supruga i suprug podržavaju vaskrsenje i to je zaista nešto posebno. Bivši bek evroligaša Miljana, koja je prošle sezone napustila Tango Bourž Basket, udružila se sa svojim suprugom Predragom, kako bi se upoznali sa ženskom igrom. Rade sve što mogu, kako bi klub ponovo stigao na staze slavnih dana.

Njihova ljubav jedno prema drugom, njihova ljubav prema ženskoj košarci i njihova ljubav prema Partizanu su se pokazali kao ključna sila, pred kojom su stvari kao minimalan budžet samo jedna od barijera na njihovom putu. Gospođa Bojović besplatno vodi košarkaški odbor i postavljena je kao kapiten na primer, bacajući pogled na potencijalnu ulogu trenera jednog dana. U međuvremenu, njen suprug koristi svoje kontakte i uticaj kako bi privukao navijače, a prvi rezultati su izvanredni.

Ali se oni žrtvjuju sami. Oni su prvi koji su mi to naglasili. Neke igračice igraju za minimalac, drugi ljudi volontiraju u marketingu, logistici, ili samo radite stvari što je moguće jeftinije. Svi uključeni su u potrazi za izgradnjom kapaciteta kluba kada su u pitanju sredstva, izloženost, privlačnost i finansijska snaga. Pored očiglednih veteranskih veština i pomoći Mili i Kuki koriste još jedan snažan i fascinantan pokret. To je onaj koji vidi neverovatnu pozitivnost i podršku od strane alternativne grupe pristalica koja promoviše Partizan kroz umetnost.

Poznat kao "Grobarski treš romantizam", a povezan i sa Partizanovom pank grupom pod nazivom "Grupa JNA", pokret pristalica je odmah uz ženski tim pošto ceni ljubav koju ulažu u ponovno rađenje kluba. I Kuki je poznati umetnik koji nastupa u bendu "Samostalni Referenti". Ova fascinantna fuzija umetnosti, muzike i košarke, strast za sve u vezi sa Partiznom i ogromna posvećenost, pomogla je klubu da se vrati ne samo na vrhunski nivo u Srbiji, već i da se takmiči u WABA ligi. Takođe je pomoglo stvaranju senzacionalne atmosfere kojoj bi pozavideli drugi klubovi širom sveta.

Njihov nastup na otvaranju WABA lige se poklopio sa 72. rođendanom celog sportskog društva Partizan, a prisustvovalo je više od 3.500 navijača. Naravno, Grupa JNA je pružala zabavu pre igre tako što je imala svoj "set". Pobeda 65:61 je učinila da se ovaj dan dugo pamti. Čak su i igračice hrvatskog Medveščaka govorila o tome koliko su bili impresionirane atmosferom, tvrdeći da nikad nisu igrale u sličnoj.

Možda najznačajniji element svih, jeste to što partnerstvo ovog bračnog para u srcu kluba pokušava da poseje dugoročno seme. Starije igračce čak nemaju obezbeđenu drugu odeću osim svojih dresova, ali to ne sprečava par Bojović da ulaže sredstava u stvaranje mladih igrača. Trenerke su sasvim ispravno stavljene na čekanje u korist privlačenja sutrašnjih potencijalnih zvezda.

Sa svim što se dešava u Partizanu, a posebno glatkom koktelu umetnosti, muzike i ženske košarke, skoro sam osećao ljubomoru prema onima koji su uključeni u nešto što vole do kosti. Barem mogu računati na moju podršku i to je priča o kojoj se nadam da će jednog dana zapečatiti povratak u Evrokup za žene. Svakako da će Mili i Kuki to zaslužiti - zajedno sa svima ostalima koji podržavaju klub i žensku košarku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu