Nova vest
Košarka

Petak, 07.04.2017.

14:00

Evropljani u NBA: Stopama Arvidasa, Vlada, Dražena

NBA ligu kakvu danas znamo stvorili i oblikovali su igrači pretežno afroameričkog porekla.

Izvor: B92

Autor:B92

Evropljani u NBA: Stopama Arvidasa, Vlada, Dražena
Getty Images

Ni sada, u odnosu na sredinu prošlog veka, situacija nije previše drugačija – glavne zvezde i najbolji pojedinci i dalje su igrači crne boje kože.

Ipak, sredinom i krajem osamdesetih godina najjača liga sveta počela je da dobija poseban 'šmek', pošto su polako počeli da pristižu igrači sa drugih kontinenata, a najviše iz Evrope. Prvi među njima, za koje vlada opšte mišljenje da su utrli i značajno olakšali put ostalima, bila su dva Jugoslovena i dva Litvanca.

Arvidasa Sabonisa draftovali su Atlanta Hoksi 1985, dve godine kasnije u Golden Stejt Voriorse stigao je njegov zemljak Šarunas Marčuljonis, 1989. godine Los Anđeles Lejkersi birali su na draftu Vlada Divca, dok su se Detroit Pistonsi na istoj 'lutriji' odlučili za pokojnog Dražena Petrovića.

U godinama koje su sledile situacija se dijametralno promenila, sada imamo situaciju da NBA klubovi imaju kampove i skaute širom sveta, sa posebnim akcentom interesovanja na Stari kontinent, pa i ne čudi da se evropski igrači sve bolje kotiraju na draftovima, već kao tinejdžeri.

Neki od njih postali su nosioci franšiza, osvajači titula i prstenja, kao i rekorderi najbolje profesionalne lige na planeti, što je i te kako doprinelo tome da je sada potpuno normalno da evropljani dobijaju gotovo istu količinu odgovornosti kao i domaći igrači. Istovremeno, sve se više generalnih menadžera odlučuje da upravo oko njih pravi dinastiju, nudeći im devetocifrene svote novca u ugovorima.

Sportska redakcija B92 predstavlja vam listu igrača iz Evrope, vođenu kriterijumom prostog košarkaškog učinka, budućeg potencijala, ali i uticaja na igru ekipe i potencijalnu 'moć' u ligi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve