Pre 30 godina: Kao da se Bog prerušio u Džordana

Vilt Čembrlen ubacio je 100, Kobi Brajant 81 poen, ali rekord u NBA plej-ofu ipak pripada najvećem Majklu Džordanu.

Izvor: B92 Amerika
Podeli

Pre tačno tri decenije, tada 23-godišnji Džordan je u legendarnom Boston gardenu postigao 63 poena protiv jednog od najboljih timova u istoriji.

„Pogađao je sa distance, ulazio je pod koš. Mislim da ga je ceo tim čuvao. Ali bio je u zoni. Sam je održavao Čikago u igri, pogađao je sve. Nismo mogli da ga zaustavimo. Sve smo pokušali. Videlo se tada da se radi o posebnom talentu“, rekao je legendarni Lari Bird.

To je, do danas možda i najbolja košarkaška utakmica koju je odigrao pojedinac. Boston je imao u tom trenutku šestoricu igrača koji su kasnije ušli u Kuću slavnih.

„Neverovatno je šta je Majkl uradio protiv takvog tima. Taj tim je mogao da dobije bilo kakvu utakmicu, brzu, šutersku, sa puno kontakta, defanzivnu. Taj tim je imao balans, talanat, trenersko iskustvo, velikog vođu, istoriju, sve“, rekao je Bil Volton, jedan od pomenute šestorice.

Upravo je Lari Bird nakon meča rekao rečenicu koja će se dugo pamtiti: „Kao da se Bog prerušio u Majkla Džordana.“

Džordan je imao šut iz igre 22-41, 5 skokova i 6 asistencija. Seltiksi su taj meč dobili posle dva produžetka sa 135:131, dobili su seriju sa 3-0 i kasnije osvojili titulu. Ali Džordan je upravo na toj utakmici najavio svoju veličinu...