Nova vest
Košarka

Nedelja, 10.02.2013.

17:57

Srebro Srbiji, Peno naj asistent

Reprezentacija Srbije osvojila je drugo mesto na prestižnom kadetskom turniru u turskoj Sakariji 44:53 (9:14, 15:12, 8:10, 12:17).

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Izabranici selektora Dejana Mijatovića poraženi su u finalu od selekcije Grčke koje je sredinom treće četvrtine stekla 11 poena prednosti koju je uspela da sačuva do samog kraja meča.

Naš mladi tim uložio je dosta truda i energije, igrao srčano u odbrani, ali zbog problema u napadu i slabog procenta šuta morao je da se zadovolji drugim mestom na pobedničkom postolju:

Duel ekipa koje su do finalnog meča u Sakariji stigle sa po sedam impresivnih pobeda počeo je nervozno, sa dosta promašaja, ali sa veoma čvrstim i agresivnim odbranama. Selekcija Grčke se nešto bolje snašla u uvodnim minutima i stekla prvu osetniju prednost u finišu prve četvrtine, 8:14.

Srpski kadeti su ekspersno odgovorili u nastavku susreta. Sprečlili su rivala da poentira više od šest minuta i preko Vojislava Stojanovića i Stefana Nikolića uspeli da naprave seriju 10:0 i pređu u vođstvo 18:14.

Ipak, Grci su otišli na poluvreme sa minimalnom prednošću (24:26) zbog nekoliko izgubljenih lopti i ishitrenih šuteva izabranika selektora Mijatovića.

Selekcija Grčke bolje je počela i u drugom poluvermenu. Iskorisitili su neefikasnost našeg mladog tima i u 24. minutu došli do vođstva od osam poena prednosti, a na polovini poslednje deonice trojkom Dimitrisa Flionisa i do rekordnog vođstva 34:45.

Nisu se predavali srpski kadeti koji su preko Stojanovića na samo minut pre kraja uspeli da smanje zaostatak na svega tri poena – 42:45. Međutim, Peno, Nikolić i Stojanović nisu bili precizni u poslednjim sekundama u pokušaju da naprave veliki preokret, tako da je trofej sasvim zasluženo pripao selekciji Grčke.

"Momcima nemam šta da zemerim, dali su sve od sebe i zaslužuju čestitke. Posle generacije Nikole Pekovića i Nemanje Aleksandrova ovo je prva generacija koja je došla do finala u Sakariji, svakako najprestižnijeg kadetskog turnira na svetu. U finalu smo pružili maksimum, sveli selekciju Grčke na samo 53 poena, imali 13 skokova više, ali smo mnogo toga promašili u napadu. Čak 13 puta smo bili neprecizni sa linije slobodnih bacanja. Napravili smo dobru podlogu pred završne pripreme pred Evropsko prvenstvo u Ukrajini, proverićemo još kandidata, ali je sigurno da imamo dosta potencijala i razloga za optimizam", zaključio je Dejan Mijatović, selektor U16 reprezentacije srbije.

SRBIJA U16: Peno 7 (6 sk, 3 as), Nikolić 5 (3 sk), Marinković, Glišić (3 sk), Spasov 3, Stojanović 13 (9 sk, 2 as), Jovanović 8, Aničić (4 sk), Radović, Kenić, Spasojević 3 (3 sk), Miladinović 5 (9 sk).

GRČKA U16: Konigaris 12 (3 sk, 5 as), Dozidis, Flionis 13, Mihalolus 7 (6 sk, 3 as), Teodoridis, Skoulidas 8, Papadimitrou, Kontopoulos, Mouratos, Papagijanis 11 (8 sk), Čaralampopoulos2 (6 sk).

Stefan Peno najbolji asistent

Kadetski reprezentativac Srbije Stefan Peno dobio je nagradu za najboljeg asistenta na turniru u Sakariji. MVP turnira je Antonis Konigaris (Grčka), najbolji skakač je Stefan Gombo (Francuka), dok je prvi strelac turnira Svjetoslav Mihaljuk (Ukrajina).

KADETSKI TURNIR SAKARIJA 2013

FINALE: SRBIJA – GRČKA 44:53
MEČ ZA 3. MESTO: FRANCUSKA – NEMAČKA 68:54
MEČ ZA 5. MESTO: UKRAJINA – SLOVENIJA 68:92
MEČ ZA 7. MESTO: TURSKA – LETONIJA 60:61
MEČ ZA 9. MESTO: KINA – ARGENTINA 43:64
MEČ ZA 11. MESTO: CRNA GORA – ŠVEDSKA 73:61

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve