Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.07.2012.

18:46

EP: Srbija četvrta u Sloveniji

Mlada košarkaška reprezentacija Srbije zauzela je četvrto mesto na šampionatu Evrope u Sloveniji.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

U borbi za treće mesto izabranici Aleksandra Džikića su izgubili od Španije rezultatom 67:66.

Odlučila je trojka Španaca na devet sekundi pre kraja, naš tim je imao dva pokušaja za pobedu, ali Cvetković i Miljenović nisu pogodili i Srbija je na kraju osvojila četvrto mesto iako je pre poraza u polufinalu imala sedam vezanih trijumfa.

Luka Mitrović je bio najbolji pojedinac u našoj ekipi sa 15 poena i deset skokova. Đorđe Drenovac imao je 10 poena, a Aleksandar Cvetković osam uz dva skoka i tri asistencije. Na drugoj strani, Fernandes je postigao 16, a meč viner Abrines pet poena manje.

Prvi period utakmice za treće mesto između Srbije i Španije bio je potpuno izjednačen čemu svedoči činjenica da nijedan tim tokom prvih deset minuta nije imao više od pet poena prednost (9:4 za Špance na početku).

Srbija se kao i u prethodnim mečevima opredelila za timsku igru, a bolji od ostalih u prvom kvartalu koji je završen rezultatom 18:18 bili su Cvetković sa tri poena i po dva skoka i asistencije i Drenovac sa šest poena.

Situacija se nije značajno promenila ni u drugoj deonici iako naš tim u tom periodu više od pet minuta nije postigao koš. Serijom 7-0 na startu Džikićev tim je stigao do najvećih plus pet (25:20), a u nastavku su Španci uspeli da se vrate. Ipak, poenima Miljenovića u poslednjim trenucima Srbija je imala minimalno vođstvo na poluvremenu (33:32).

U trećoj četvrtini Španci su bili bolji, ali nisu to materijalizovali u dovoljnoj meri. Konstantno su imali prednost od dva do četiri poena, a do plus šest su prvi put stigli u 30. minutu sa linije slobodnih bacanja (52:46). Činilo se da će tim rezultatom biti i završena treća deonica, ali je Nemanja Dangubić pogodio trojku sa preko pola terena u poslednjoj sekundi za 52:49.

Neverovatna trojka Dangubića kao da je preokrenula tok meča, početkom poslednje četvrtine Srbija je prešla u vođstvo i to najviše zahvaljujući upravo Dangubiću koji je imao jedno strahovito zakucavanje za 57:54.

Delovalo je da je Srbija preuzela kontrolu nad utakmicom, imali su naši košarkaši plus pet (60:55) na četiri i po minuta pre kraja, ali su sopstvenim greškama vratili rivala u meč. Španci su postigli šest slobodnih bacanja zaredom i poveli su ni krivi ni dužni (61:60).

Tada je odgovornost preuzeo Bogdan Bogdanović koji je ubacio četiri vezana slobodna bacanja, naša reprezentacija je zaigrala bolju odbranu i nakon bacanja Cvetkovića imala je 51 skundu pre kraja četiri poena viška (65:61).

Naš tim tada pravi dve velike greške, prvo dozvoljava brze poene uz prekršaj Špancima (65:64), a zatim i Miljenović gubi loptu nakon što se okliznuo. Na našu sreću naš rival nije pogodio trojku, a na drugoj strani je Mitrović 11 sekundi pre kraja ubacio jedno od dva bacanja (66:64).

Bek Španije Abrines, koji je prethodno promašio trojku, ponovo je preuzeo odgovornost, ponovo je šutirao za tri, ali je ovoga puta pogodio na devet sekundi do kraja (67:66). Džikić je na tajm-autu nacrtao akciju za Cvetkovića, plej srpske reprezentacije je sve dobro uradio, ali lopta nije htela kroz obruč. Ostalo je našem timu nešto više od jedne sekunde, ovoga puta Miljenović je šutirao iz prilično dobre situacije ali je promašio i naš tim je poražen.



SRBIJA U20: Cvetković 8 (2 sk, 3 as), Lambić 4, Miljenović 7 (3 sk), Dangubić 7, Bogdanović 6 (5 sk), Mitrović 15 (10 sk), Gujaničić, Luković, Bešović 2, Drenovac 10, Marinković, Nastić 7 (4 sk).
ŠPANIJA U20: Servera, Pozas 5, Sanc 3, Fernandez 16, Suarez 4, Barera, Abrines 11, Diez 9, Oriola 4, Tomas, Olaizola 2, Guera 13.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve