Nova vest
Košarka

Četvrtak, 05.04.2012.

20:35

Drama, spektakl, PAO u Istanbulu!

Košarkaši Panatinaikosa plasirali su se na fajnal-for u Istanbulu, pošto su u majstorici četvrtfinalne serije dobili Makabi u Atini sa 86:85.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Na pet sekundi do kraja Dijamantidis je pogodio prvo od dva penala, a gosti nisu uspeli da organizuju napad.

U polufinalu Panatinaikos će igrati sa moskovskim CSKA, dok će se u drugom polufinalnom okršaju sastati Barselona i Olimpijakos. Fajnal-for na programu je od 11. do 13. maja u Istanbulu.

Najbolji u ekipi Željka Obradovića bio je Dimitris Dijamantidis sa 25 poena (15-18 penali) i 6 skokova, Šarunas Jasikevičijus ubacio je 13 poena, a Stratos Perperolgu 9. Vujukas i Batist postigli su po 8 poena,

Najefikasniji kod Makabija bio je Dejvid Blu sa 14 poena, Kit Lengford ubacio je 11 (5ast), a Tal Burštajn i Jogev Ohajon upisali su po 10 poena. Smit i Pnini dali su po 9, a Hendriks i Skorcanitis po 8.

Obe ekipe su pomalo nervozno počele meč, što se videlo po nekoliko promašaja iz čistih pozicija. Već standardno, Dijamantidis i Batist su ’pik-en-rolom’ mučili odbranu gostiju i kreirali akcije svog tima, a na drugoj strani raspoložen je bio Blu.

Ipak, nijedan tim nije uspeo da stvori osetniju rezultatsku prednost, a pet uzastopnih poena Burštajna bili su dovoljni da Makabi na prvi dvominutni odmior ode sa prednošću 20:18.

Zanimljivo je da je trener gostiju Dejvid Blat u prvoj četvrtini na parket poslao 11 igrača, jedino Teo Papalukas nije ulazio u igru.

Čvrste odbrane i loša rešenja u napadu obeležili su prvih pet minuta drugog perioda, a do prve opipljivije prednosti stiže PAO – nakon tehničke lične dosuđene Blatu oba bacanja pogodio je Dijamantidis, a plej domaćih zatim je poentirao i posle ofanzivnog skoka za vođstvo 30:24.

Kao i u prvoj deonici, Makabi je prvi izašao iz bonusa, pa su ’zeleni’ mnogo češće bili na liniji penala.

Posle trojke Jasikevičijusa PAO je stvorio devet poena viška (37:28), a gosti su bili izuzetno nesigurni sa linije penala, pre svih Smit. Na kraju prvog poluvremena domaći su imali devet poena viška – 41:32.

Ekipa Željka Obradovića autoritativno je počela drugo poluvreme i činilo se da kontroliše utakmicu posle trojke Dijamantidisa za 46:34.

Međutim, gosti nisu nameravali tako lako da se predaju, odgovaraju serijom 10-0, a Obradović posle druge uzastopne Ohajonove trojke traži tajm aut (46:44).

Posle minuta odmora poentirao je Hendriks, a Ohajon je promašio oba slobodna bacanja kada je imao priliku da dovede Makabi u vođstvo.

To je bio momenat koji je okrenuo tok stvari u korist Panatinaikosa – šuteve su pogodili Perperoglu i Jasikevičijus, a posle trojke Kajmakoglua bilo je 53:46 za domaće.

Panatinaikos je bio u velikom naletu, ’zeleni’ su pogađali iz svih pozicija i ponovo su došli na +12, ali je Burštajn trojkom u poslednjoj sekundi smanjio na 62:53 pred poslednjih deset minuta.

Najviše zahvaljujući Dijamantidisu i sjajnim epizodnim ulogama Logana i Marića PAO je održavao desetak poena prednosti, ali posle dva pogotka Blua i jednog Lengforda Makabi je prišao na -5 (74:69) na tri minuta do kraja.

Nesigurnost Marića sa linije penala pružila je šansu Makabiju da se potpuno vrati u meč, a iskoristio ju je Kit Lengford. On je u potpunosti preuzeo odgovornost, vezao je pet poena i smanjio je na 81:79 na 30-ak sekundi do kraja.

Potom je i Kajmakoglu promašio oba penala, ali Makabi nije igrao napad do kraja i Lengford nije bio precizan posle prodora na 19 sekundi do kraja.

Tada je lopta otišla u ruke Dijamantidisu, koji pogađa oba penala. Međutim, na drugoj strani Blu pogađa uz faul i smanjuje na 83:82.

Na drugoj strani Dijamantidis pogađa oba penala, ali je Perperoglu falirao Pninija pri šutu za tri poena na deset sekundi do kraja. On je već pogodio dve važne trojke u poslednjoj deonici, a sada je ubacio sva tri penala, poslednje uz mnogo sreće.

Blat nije želeo da njegovi igrači prave faul, ali je Dijamantidis iznudio prekršaj Hendriksa i realizovao prvo od dva penala. Posle promašaja loptu je uhvatio Burštajn, ali PAO je odigrao dobru odbranu i plasirao se na fajnal-for.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu