Nova vest
Košarka

Utorak, 09.12.2008.

10:30

Klupsko SP u košarci kreće 2010.

Svetski šampionat za košarkaške klubove startovaće 2010. godine.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Svetska kuća košarke FIBA saopštila je da će prvi šampionat startovati u oktobru 2010. godine, a da će pobednik inkasirati milion dolara.

Na prvom turniru učestvovaće osam timova, kontinentalni šampioni Afrike, Amerike, Azije, Evrope i Okeanije, viceprvaci Amerike i Evrope i ekipa koju poziva domaći grad. Na turniru neće učestvovati NBA ekipe.

"Imali smo pregovore sa NBA. Mi ćemo organizovati prvi svetski šampionat, a potom ćemo videti reakcije i na drugi pozvati NBA šampiona", rekao je predstavnik FIBA Markos Beltra.

Kineski gradovi Čengdu i Nandžing su poslali ponude da organizuju petodnevni turnir, na kome će se igrati 10 mečeva.

Beltra kaže da će na ovaj način FIBA pokušati da oživi MekDonaldsov šampionat koji je ugašen posle devet takmičenja u periodu od 1987. do 1999. godine. Devet različitih NBA ekipa je osvojilo MekDonaldsov šampionat, a najkorisniji igrači bili su Leri Bird, Medžik Džonson i Majkl Džordan.

FIBA je takođe dala rok Turskoj da do sledećeg maja napreduje u radovima na arenama u kojima će se igrati mečevi Svetskog šampionata u avgustu i septembru 2010. godine. Beltra je rekao da je Turska dobila novu šansu posle garancija koje je dao premijer te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu