Nova vest
Košarka 41

18.3.2024.

20:57

ABA liga na prekretnici: "Srbi žele da naprave svoju prćiju"

Skupština ABA lige, koja je na programu u utorak, mogla bi da nosi epitet istorijske.

Izvor: Index.hr

Srđan Stevanović/Starsport

Nekoliko važnih odluka je pred rukovodstvom regionalnog takmičenja, a najveću zabrinutost pokazali su Hrvati.

Tamošnji "Index" donosi najavni tekst sa naslovom "Srbi žele od ABA lige da naprave svoju prćiju i uzmu sav arapski novac za sebe".

Na stolu će pre svega biti pitanje priključivanje Dubaija u ABA ligu, kako bi tim iz UAE stekao uslov da nastupa i u Evroligi, odnosno Evrokupu za početak.

Dubai će verovatno pojačati prvobitnu ponudu od 1,5 na tri miliona evra i tako steći uslov za ulazak u ABA društvo.

Ono što hrvatsku košarkašku javnost više kopka jeste potencijalno ukidanje nacionalnog ključa, što bi značilo da Hrvatska ne bi više imala tri zaštićena mesta u ligi.

Posebno važna tema, piše "Index", jeste i moguć prelazak ABA lige u d.o.o čime se odluke više ne bi donosile jednoglasno, već preglasavanjem.

"Srpski lobi želi da ukine nacionalni ključ kako bi što više srpskih klubova ušlo u ABA ligu. Zlatibor, Spartak, Vojvodina su u finansijskom zamahu i valja im osigurati prolaznost u regionalno društvo", piše u tekstu.

Takođe, ističe se da srpski klubovi, pre svih Crvena zvezda i Partizan, žele najviše da profitiraju od dolaska Dubaija "pošto Evroliga nije jeftina i svaki evro je zlata vredan".

Dodaje se da predsednik Partizana Ostoja Mijailović otvoreno zagovara da crveno i crno-beli imaju pravo na najveći deo finansijskog kolača, što autor teksta na "Indexu", ocenjuje kao skandalozne, opasne i protiv statuta lige.

Na kraju, postavlja se pitanje kako će ponašati Cibona, Zadar i Split, ali i hrvatski Savez, koji otežava svojim klubovima nastup u ABA ligi stalnim forsiranjem nacionalne lige, što za posledicu ima da spomenuti klubovi  u kratkom vremenskom roku često igraju više utakmica, u dva različita takmičenja.

"Zadar i Cibona moraju na idućoj Skupštini glasati prvenstveno protiv pretvaranja lige u d.o.o., protiv ukidanja 'nacionalnog ključa', ali moraju se izboriti i za poštenu raspodelu arapskih evra. Svaki drugi scenario pretvoriće naše klubove u fikuse, a svaka i najmanja odluka ubuduće će se moći doneti bez njihovih glasova", zaključuje se u tekstu "Indexa".

Podeli:

Komentari 41

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 41

Podeli:

U fokusu

Vidi sve