Nova vest
Fudbal

Sreda, 31.05.2023.

18:55

Tradicija se nastavlja – Sevilji sedma titula Lige Evrope

Fudbaleri Sevilje su osvojili Ligu Evrope pobedom posle penala (4:1) ekipu Rome u Budimpešti.

Izvor: NS

Autor: NS

Tradicija se nastavlja – Sevilji sedma titula Lige Evrope
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Tim iz Andaluzije je tako po sedmi put osvojio pehar namenjen pobedniku Lige Evrope i po tome su apsolutni vladari.

Posle 120 minuta fudbala na semaforu je stajalo 1:1. Povela je Roma preko Paola Dibale, dok je izjednačenje Sevilji doneo Manćini svojim autogolom.

Pobedu je sa penala i novu Ligu Evrope Sevilji doneo Montijel koji je bio precizan sa bele tačke u petoj seriji šutiranja penala.

Nije Sevilja dobro počela ovo finale, igrala je dosta uplašeno i bili su nedorečeni tokom svih 45 minuta.

Bukvalno je mirisalo na gol Rome, čiji su fudbaleri bili bolji i odlučniiji u prvom delu igre, što možda i nismo očekivali znajući mentalitet Žozea Murinja, od koga smo očekivali da će igrati opreznije.

Ova dobro igra Rome se ispaltila u 35. minutu kada je Rakitić pogrešio na sredini terena, lopta je došla do Spinacole koji je poslao sjajan dubinski pas ka Dibali, a majstor fudbala kakav je Paolo Dibala koji je pogodio malu mrežu gola Sevilje i doneo prednost svom timu.

Tek posle gola Rome, Sevilja se malo probudila i krenula da krene odlučnije ka golu rivala, tako smo do kraja prvog poluvremena videli šansu En Nesirija, čiji je udarac odbranio Patrisijo.

To kao da je dalo uvod u ono što nas je očekivalo u drugom delu igre.

Ne znamo šta je Mendilibar rekao svojim igračima, ali su oni u drugom delu utakmice bili znatno bolji. Jednostavno uz ovu dobru igru je mirisalo da će doći do izjednačenja.

Desilo se to u 55. minutu kada je lopta stigla u kazneni prostor sa desne strane, a nesrećni Manćini je zakačio i potom je lopta otišla u gol, i tako je Sevilje stigla do porvananja rezultata.

E posle toga smo gledali utakmicu kakvu smo možda gledali od početka meča.

Kontrolisano od strane obe ekipe, malo šansi na obe strane, Murinjo je pravio promene koje su slutile da će se zatvoriti i ići na penale. Tako je i bilo, Roma i Sevilje su možemo reći sve do penala igrali oprezno, sa povremenim izletima na gol rivala, više od strane igrača Sevilje.

Vredno pomena je Andrea Beloti koji je pred kraj 90 minuta fudbala imao dobru šansu, ali se nije najbolje snašao u kaznenom prostoru. Sevilja je imala nekoliko udaraca uglavnom van kaznenog prostora, ali su oni uglavnom završavali pored gola. Jednu od tih šansi je imao i Nemanja Gudelj.

Roma je mogla do pobede i u samom finišu meča, kada je Kris Smoling pogodio prečku.

I onda smo stigli do penala, gde su fudbaleri Sevilje bili koncetrisaniji i na kraju rezultatom 4:1 osvojili sedmi trofej u Ligi Evrope.

Na kraju moramo reći da su obojca srpskih fudbalera, Nemanja Matić i Nemanja Gudelj utakmicu završili zbog povrede, ali su zato bili jedni od najboljih u svojim ekipama.

Trener Sevilje Mendilibar je tako postao najstariji trener koji je osvojio Ligu Evrope, dok sa druge strane ovo je prvo finale koje je Žoze Murinjo izgubio.

Sevilja je nastavila da kada igra finale Lige Evrope, ona ga redovno i osvoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d