Nova vest
Fudbal

Petak, 26.05.2023.

16:01

UEFA ima Juventus u šaci – "Stara dama" će morati da se odrekne Superlige

Evropska fudbalska organizacija pomno prati dešavanja u italijanskom klubu koji, kako stvari stoje, nema kud suočen sa novim kaznama

Izvor: B92

Autor:B92

UEFA ima Juventus u šaci –
Foto: Profimedia.rs

Gazeta u izdanju od petka donosi informaciju da evropska "kuća fudbala" planira da sprovede svoju istragu u junu u vezi sa dešavanjima u Juventusu i da bi eventualna kazna, ako je bude, mogla biti blaža - samo ukoliko se aktuelni čelnici "Stare dame" odreknu članstva u Superligi.

Međutim čelnici torinskog kluba još uvek nisu ni diskutovali sa UEFA na temu oduzimanja bodova u Seriji A, zbog čega su vrlo nezadovoljni u Nionu.

Juventus je, podseća italijanski list, i dalje formalno deo evropske Superlige sa još nekolicinom najjačih klubova, uz Real i Barselonu, i to je takođe činjenica koja i te kako smeta čelnicima UEFA.

Čelnik UEFA Aleksander Čeferin sa Juventusom želi da iskoristi situaciju na isti način kao i sa Barselonom koja je saterana uza zid zbog "slučaja Negreira". Ali, za razliku od čelnika italijanskog kluba, predsednik Barse Laporta je o svemu diskutovao sa Čeferinom, išao mu je na noge i u Sloveniju, sve kako bi eventualne sankcije od strane španskog Saveza, ali i UEFA, bile blaže.

Prema pojedinim izvorima, Juventusu preti i kazna od UEFA ako ne napuste Superligu, i ne bi bila prva jer im je evropska federacija naplatila 3.5 miliona evra zbog kršenja finansijskog fer-pleja, pritom im je "progledala kroz prste" pošto je prvobitna kazna bila 19 miliona,

UEFA je tu kaznu ublažila na osnovu provera samo klupske dokumentacije, koje, ipak, nisu prikazivale pravo stanje stvari, koje je obelodanjeno tek nakon što su finansijski inspektori Ministarstva pravde "prečešljali" i utvrdili da je bilo malverzacija.

Ako sada UEFA utvrdi da je Juventus prosledio u Nion lažne podatke i tako naterao birokrate evropske federacije da im se ublaži kazna, ovog puta bi konsekvence mogle biti žestoke - a jedini način da Juve izbegne nove teške sankcije je da zauvek napusti evropsku Superligu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu