Nova vest
Fudbal

Sreda, 30.03.2022.

15:05

Mogu li amateri iz Pacifika do Mundijala? Tinejdžer protiv napadača od 25 miliona €

Nikad dramatičnije kvalifikacije za Svetsko prvenstvo ulaze u završnu fazu.

Izvor: B92, Index

Autor:B92, Index

Mogu li amateri iz Pacifika do Mundijala? Tinejdžer protiv napadača od 25 miliona €
Foto: Profimedia/MB Medi

U utorak su završene afričke i južnoameričke kvalifikacije, u noći sreda na četvrtak završiće se i srednjeameričke, a u sredu uveče se u Dohi igra sama završnica kvalifikacija predstavnika Okeanije.

U finalu baraža za ulazak u interkontinentalne kvalifikacije od 19 sati po našem vremenu igraju Novi Zeland i reprezentacija Solomonskih ostrva.

Ove dve reprezentacije igrale su u završnici kvalifikacija i za SP 2018. godine, a tad je Novi Zeland u dve utakmice slavio s ukupnih 8:3 (6:1, 2:2).

Solomonska ostrva su i ovaj put ogromni autsajderi, ali uz bitnu razliku u odnosu na taj susret.

Igra se samo jedna utakmica, i to na neutralnom terenu u Dohi, što poluamaterskoj reprezentaciji znatno povećava šanse, prenosi "Index".

Sve što im treba je, kako kaže njihov selektor, loš dan za Novozelanđane i sjajan za njegovu ekipu.

I dok su se Novozelanđani potpuno očekivano prošetali kroz svoju grupu treće faze kvalifikacija Okeanije (koje su se igrale u Dohi) pobedivši pritom sve tri utakmice s gol razlikom 12:1, Solomonska ostrva proživljavali su dramu.

U prvoj utakmici turnira pobedili su Kukovo ostrvo 2:0, ali se ta reprezentacija potom povukla s tunira zbog širenja koronavirusa u ekipi.

Isto su ubrzo uradili i fudbaleri Vanuatua pa su za prolazak u finale ostali samo Solomonska ostrva i Tahiti koji su u međusobnom duelu odlučivali ko će u polufinalu na Novi Zeland, a ko na Tahiti.

Tahićani su bili favoriti u tom dvoboju, ali je neverovatni 18-godišnji Rafael Leai het-trikom doneo Solomonskim ostrvima pobedu 3:1 i osigurao im dvoboj s Papuom Novom Gvinejom.

Novi Zeland se namučio s Tahitijem i slavio samo 1:0, dok su Solomonska ostrva sa 3:2 bila bolji od Papue Nove Gvineje, a treći gol opet je postigao sjajni Leai.

Tako je ova zemlja od samo 640.000 stanovnika dobila veliku priliku da napravi pravu senzaciju.

Eventualna pobeda protiv Novog Zelanda donela bi im ulazak u interkontinentalne kvalifikacije u kojima bi na jednu utakmicu igrali s četvrtoplasiranom ekipom srednjeameričkih kvalifikacija, što će najverovatnije biti Kostarika. A onda je sve moguće.

Ključni čovek u usponu fudbala Solomonskih ostrva je španski selektor Felipe Vega-Arango koji je vodio tu reprezentaciju u kvalifikacijama za SP 2018. te je ponovo angažovan za ove kvalifikacije.

Fudbal koji Solomonska ostrva igraju nije preterano atraktivan ili kvalitetan, ali je reč o izuzetno borbenoj ekipi prepunoj zajedništva, piše u analizi "Indeksa".

"Rekao sam igračima da ovakvu priliku možda nikad više neće imati i da toga moraju biti svesni. Ovakve utakmice igraju se jednom u životu. Ne želim da se prepadnemo Novog Zelanda, koliko god oni bili profesionalci. Nas je jedanaest, njih je jedanaest, i imamo šansu. Siguran sam da im neće biti lako protiv nas, a moji igrači su spremni"
, rekao je Vega-Arango.

Veliki uspeh reprezentacije doneo je barem malo radosti u zemlju 3.300 kilometara udaljenu od Australije.

Pandemija koronavirusa žestoko je pogodila tu ostrvsku državu, a u poslednje vreme trese je i politička kriza.

Pandemija ih je sprečila u pripremama za ovaj turnir jer je sve bilo zatvoreno, ali Vega-Arango je ipak uspo da pripremi svoje igrače.

"Pričali smo i o situaciji u zemlji. Rekao sam im da imaju veliku priliku usrećiti vlastiti narod kojem trenutno nije lako. Želim da stanovnici Solomonskih ostrva uživaju u našoj utakmici protiv Novog Zelanda i da budu ponosni na nas kako god se ona završila. Mi ćemo sve učiniti da tako i bude", dodao je Španac.

Prvo ime ekipe svakako je spomenuti Rafael Leai koji deli prvo mesto liste strelaca s novozelandskom zvezdom Krisom Vuodom koji je protekle zime prešao iz Barnlija u Njukasl za 25 miliona evra.

Iako je Leai još daleko od profesionalnog fudbala, sjajnim igrama u Dohi na sebe je skrenuo pažnju skauta. Do sad je odigrao samo tri utakmice za svoju reprezentaciju.

Leai, kao i svi njegovi saigrači, igra u domaćoj, uglavnom amaterskoj ligi i niko od njih nema ozbiljnog međunarodnog iskustva.

Ali tamošnji fudbalski savez je ove godine počeo da gradi nacionalnu fudbalsku akademiju s novim terenima za veliki fudbal, futsal i fudbal na pesku u želji da dodatno popularizuje fudbal u fudbalski već zaluđenoj zemlji.

Novi Zeland je ogroman favorit na kladionicama uoči susreta u sredu. Na pobedu Novozelanđana koeficijent je između 1.10 i 1.15 dok se na Solomonska ostrva može naći i koeficijent 20.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu