Evropski fudbalski klubovi očekuju gubitak od četiri milijarde evra

Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom naredne godine izgubiti ukupno četiri milijarde evra zbog pandemije koronavirusa.

PTIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

ECA procenjuje da se klubovi iz 55 zemalja suočavaju sa gubitkom od 1,6 milijardi evra ove sezone i 2,4 milijarde evra u sezoni 2020/2021. U analizu nije uključena moguća zarada od transfera.

"Rezultati pokazuju da je finansijski uticaj kovid-19 na evropske klubove već seizmički šok", naveo je izvršni direktor ECA Čarli Maršal.

Predsednik ECA Andrea Anjeli, koji je i predsednik Juventusa, nazvao je pandemiju "pravom egzistencijalnom smetnjom" fudbalskoj industriji.

Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa) izdvojila je stotine miliona dolara iz svojih finansijskih rezervi za davanje bespovratnih i beskamatnih zajmova federacijama članicama, koje mogu da odluče da ulože u klupski fudbal.

Pandemija je uticala i na ugovore emitera širom sveta, ali i na igranje utakmica pred praznim tribinama, što je dodatno ugrozilo zaradu klubova.

U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči i pet najbogatijih - Engleska, Francuska, Nemačka, Italija i Španija, klubovi se ove sezone suočavaju sa gubitkom od 400 miliona evra zbog nemogućnosti da prodaju ulaznice, a naredne sezone i sa gubitkom od 1,1 milijardi evra.

"Finansijski uticaj ne prestaje kada se utakmice i takmičenja nastave. Umesto toga, nastaviće se i naredne sezone i moramo preduzeti mere da stvorimo održiviju fudbalsku industriju na duži rok", naveo je Maršal.

Potrošnja 60 odsto prihoda na plate obično se smatra uravnoteženim merilom za vrhunske klubove.

ECA, koja ima 246 članova, predvidja da će taj odnos porasti od 59,6 odsto prošle sezone u pet najjačih liga na 69,3 odsto naredne sezone.

ECA predvidja da u niže rangiranim ligama može da se poveća broj klubova koji troše na plate više od svog ukupnog prihoda.

"Predstojeći prelazni rok pružiće nam naredni nagoveštaj ekonomske situacije i zdravstveno stanje fudbala, ali sada bi trebalo uzeti vremena da se ispitaju temeljnije strukture operativnih troškova", rekao je Maršal.

strana 1 od 2 idi na stranu