Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 18.05.2020.

14:26

"Indijanci, kada ćete vi da igrate Ligu šampiona?"

Legendarni kapiten Partizana Saša Ilić čak dva puta je "vozio parni valjak" u Ligu šampiona.

Izvor: SS

Autor: SS

Foto: StarSport

U gotovo 75 godina dugoj istoriji crno-belih posebno će se pamtiti 2003. i 2010. godina, a u oba slučaja akter je bio sjajni kreativac.

U razgovoru za "Sportski žurnal" povodom 30 godina postojanja ovog lista, Ilić se prisetio ovih velikih uspeha crno-belih.

"Sa Partizanom imam 11 titula, sedam kupova, pet učešća u Ligi Evrope, međutim, najdraža mi je Liga šampiona! Stojim i dalje iza toga. I... da ne zaboravim: pobede nad večitim rivalom!", rekao je Ilić.

Mnogi navijači i 17 godina kasnije smatraju da je šut koji je izveo u Njukaslu najbolje izveden penal među igračima Partizana.

"Savršen penal? Ma, kakvi! Hteo sam niže, otišla je više".

Kuriozitet je da je oba gola u kvalifikacijama protiv Đurgardena, i u Beogradu i u Stokholnu, postigao slabijom, levom nogom.

"Levom? Stvarno? Prvi put čujem... Što kažu ljudi – ne zna se da li sam levak ili dešnjak!"

Njukasl se činio neprelaznom preprekom. Tada trećeplasirani tim u Premijer ligi je u Beogradu izvojevao minimalan trijumf, iako je u nekoliko navrata bio "na konopcima".

"Spid, Širer, Dabizas... Bili su i tad u vrhu engleskog fudbala, osvojili kup... Sezona 1998/99: jedna od boljih u istoriji Partizana - nadigrali smo Njukasl i ispali, posle 0:0 u Rimu, od Lacija, kasnijeg osvajača, šampiona Italije. Svrakama s prethodnim iskustvom nije bilo jednostavno, očekivali su da lagano prođu, kad... U Beogradu im se posrećilo da se ispromašujemo?! Na Ostrvu, takođe, muški i... Istorija!"

Da li jeTaribo Vest stvarno obećao da će "pojesti Širera"?

"Jeste! Ne znam ni sad koliko je imao godina, „ličilo” je da je stariji, ali... Vanserijski igrač"

Dugo je trajala enigma zbog čega niste šutirali jedan od prvih pet penala?

"Jedva sam stajao na nogama, Mateus me je pogledao, ćutao sam. Tako je bilo... Kada je zagustilo, otišao sam sam!", prisetio se Ilić.

I dalje se prepričava Ilićev promašaj ispred prazne mreže Ikera Kasiljasa protiv Real Madrida u Beogradu.

"Skupo su nas koštali moji promašaji! Dešava se, međutim, što baš meni? Da sam pogodio protiv Reala i Marseja, ostali bismo u Evropi. Ovako...", i dalje žali čuveni "Ilić kapiten".

Ponovo je 2010. godine uspeo da napravi isti uspeh, a iz prethodne generacije tada je u ekipi bio još samo Ivica Iliev. Nije tajna da je tadašnjoj mlađariji u Partizanu: Radosavu Petroviću, Marku Jovanoviću, Milanu Smiljaniću i drugima tokom priprema stalno govorio:

"Indijanci, kada ćete vi da uđete u Ligu šampiona?".

Oni su mu odgovorili" na terenu preko jermenskog Pjunika, finskog Helsinkija i potom Anderlehta u čuvenoj briselskoj noći.

"Strašna generacija! Recept za uspeh: crno-bele bebe, plus - dva kvalitetna stranca. Eto, 2003. Vest, 2010. Kleo. Bez preteranog budžeta, samo sa Radišom Ilićem kao pojačanjem (od 30.000 evra, prim. aut.), uz ogromno zajedništvo i odlično vođenje, tad mladog, Stanojevića.

I Anderleht je tada bio favorit.

"Lukaku, Busufa, Suarez... Međutim, dobro smo krenuli: imali Klea i...sreću", zaključio je Ilić uz reči da ne bi mogao da razdvoji i odluči se koji je tim bio bolji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu