Nova vest
Fudbal

Petak, 10.04.2020.

10:00

Pobuna igrača i trenera: Ne damo plate, šta je sa parama od Lige šampiona?

Pandemija koronavirosa dovela je do krizne situacije u moskovskoj Lokomotivi.

Izvor: B92

Autor:B92

Pobuna igrača i trenera: Ne damo plate, šta je sa parama od Lige šampiona?
Photo by Epsilon/Getty Images

Inače bogati ruski klub koji sponzorišu neke od najvećih državnih kompanija, našao se u problemu jer su igrači odbili smanjenje plata.

Fudbaleri na čelu sa kapitenom Vedranom Ćorlukom nisu prihvatili plan kluba da se odreknu po 40 odsto svojih primanja za april i maj, kao što su se dogovorili čelnici i igrači Zenita, CSKA i Spartaka.

Da problem po rukovodstvo Lokomotive bude još veće pobrinuo se trener Juri Sjomin koji je stao na stranu svojih igrača.

Naime, fudbalerima i Sjominu nije jasno zbog čega bi trebalo da se odreknu svog novca s obzirom da su omogućili Lkomotivi zaradu od oko 50.000.000 evra u poslednje dve sezone plasmanom u Ligu šampiona.

"Igrači su omogućili klubu ozbiljan novac plasmanima u grupne faze Lige šampiona dve sezone zaredom. Iz nekog razloga na to se ne obraća pažnja. Zato, nemojte ih kriviti da su pohlepni i nezahvalni jer navodno ne razmišljaju o klubu koji ih hrani. Ovo je zajednički proces, pre će biti da oni hrane klub nego da klub više hrani njih", napisao je 72-godišnji Sjomin u kolumni za "Sport Ekspres".

Sjomin je potom istakao značaj fudbala u današnjem društvu.

"Ova situacija s koronom je nepredvidiva. Svedoci smo da veliki broj firmi i organizacija dobija određenu pomoć od vlada svojih država kako bi prešli preko problema. Verovatno i naš posao ima pravo na to. Fudbalu bi sada trebalo pomoći, a ne samo da se skuplja novac od igrača. Fudbal je velika i važna industrija, a danas ga nema kako bi popravio raspoloženje velikom broju ljudi. Mesec dana ga nema, zbog čega milijuni ljudi ne znaju kako da se ponašaju i šta da gledaju na TV-u. Fudbal i sport su bitan deo svačijeg života. Od ugovora s klubom ne žive samo igrači, nego i njihove porodice", dodao je trener Lokomotive.

Sjomin ne očekuje pomake u pregovorima ni posle novog sastanka naredne nedelje.

"Najlakše je reći: 'Odrekni se dela svoje plate'. Mnogo je teže odnositi se prema fudbaleru s dozom poštovanja. Na kraju, to su momci koji proizvode emocije koje nam danas mnogo nedostaju, nemojte to zaboraviti", rekao je trener moskovskog kluba.

"Od ugovora s klubom ne žive samo igrači, nego i njihove porodice. Ponekad su to baš velike porodice, kao što je to slučaj s našim Brazilcima. Sinovi, braća, rođaci i svi ostali zavise od toga šta će im naš igrač poslati iz Rusije. Većina ruskih igrača je u sličnoj situaciji i mnogi od njih dolaze iz siromašnih porodica, malih sredina, gde njihovi najmiliji nemaju posla. Nemojte zaboraviti da cela rodbina zavisi od njih".


Lokomotiva je ove sezone eliminisana u grupnoj fazi Lige šampiona iz grupe u kojoj su bili Juventus, Atletiko Madrid i Bajer Leverkuzen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve