Slaven Bilić govorio o ratu, raspadu Jugoslavije i odlasku iz Splita

Slaven Bilić, hrvatski fudbalski trener, govorio je o putu od Splita do Vest Bromiča.

LNIzvor: B92
Podeli
Bilić posle poraza Hrvatske od Španija na EP 2012. (Handout/UEFA via Getty Images)
Bilić posle poraza Hrvatske od Španija na EP 2012. (Handout/UEFA via Getty Images)

Bilić već dugi niz godina radi uspešno u vrhu svetskog fudbala, počevši karijeru u Hajduku iz Splita.

Trenerske vode vodile su ga preko reprezentacije Hrvatske, Lokomotive iz Moskve, Bešiktaša i Al-Itihada, sve do Vest Bromič Albiona gde je danas.

Pedesetjednogodišnjak iz Splita je u opširnom intervjuu govorio o svojim počecima.

"Imali smo dobro obrazovanje i dobar život. Otac mi je bio doktor ekonomskih nauka i bili smo poprilično bogati, pa smo zato brat i ja išli u dobre škole i zato sam završio pravo. Škola nam je u detinjstvu bila na prvom mestu, ali je otac takođe bio zaluđen fudbalom", počeo je priču Bilić za "Skaj" i nastavio:

"Imali smo dobar život, da budem iskren, ali smo želeli svoju državuu i ta ideja se javila kada je došlo do raspada SSSR-a, u našem gradu je vladala ratna atmosfera. Rat je suštinski bio 60-70 kilometara od Splita, a u njemu, hvala Bogu, samo par nedelja. Niko iz naše porodice nije bio u vojsci, ali je tadašnji predsednik (Franjo Tuđman) rekao da sportisti moraju da budu ambasadori Hrvatske, tako da smo nastavili da igramo fudbal".

Photo by Nathan Stirk/Getty Images
Photo by Nathan Stirk/Getty Images

Bilić je rodni grad napustio napustio 1993. godine, kada je iz Hajduka prešao u Kalrsrue za koji je nastupao naredne tri godine.

"Tada smo svi koji smo mogli otišli u inostranstvo. Ja sam otišao u Nemačku, neki su otišli u Italiju, pa i Englesku. To se sve dešavalo ranih 90-ih kada engleska liga nije bila toliko otvorena za strance. Mi smo tada bili ambasadaori Hrvatske. Onda smo počeli da igramo za reprezentaciju i bili dobri na Evropskom prvenstvu 1996. sa Davorom Šukerom, Zvonimirom Bobanom i ostalima. Ponosno smo predstavljali svoju zemlju", ističe Bilić.

Bilićeva igračka karijera trajala je 12 godina i onda je počela trenerska, u Splitu, a 2017. se vratio u Vest Hem, gde je igrao jedne sezone.

Tu je proveo dve sezone, zatim jednu godinu radio u Al-Itihadu, a sada pokušava da VBA vrati u Premijer ligu.

"Kada sam bio u Vest Hemu dosta sam gledao Čempionšip, to jednostavno ne možete da ignorišete. U poslednjih sedam-osam godina u toj ligi je počeo da se igra dobar fudbal. Dosta je čvrsto, sviđa mi se. Bio sam u Premijer ligi i dosta igrača koji su sada u Čempionšipu može da ima odličnu karijeru i u rangu iznad. Definitivno i nekoliko igrača Vest Broma. Dosta njih"
, zaključio je hrvatski stručnjak.

Bilićev tim igra jako dobro i trenutno zauzima drugo mesto Čempionšipa, sa utakmicom manje od Lidsa Marseja Bjelse.

strana 1 od 2 idi na stranu