Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 14.11.2019.

20:15

Impresivni Mitrović i amaterska odbrana – Srbija i dalje gaji nadu u EP

Fudbaleri Srbije savladali su Luksemburg 3:2 u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Impresivni Mitrović i amaterska odbrana – Srbija i dalje gaji nadu u EP
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Srbija je odigrala impresivno u napadu, imala desetak gol šansi, dva pogotka je postigao sjajni Aleksandar Mitrović, a treći gol je dao Nemanja Radonjić.

Međutim, opet je odbrana bila na očajnom nivou, Luksemburžani su retko pretili našem golu, ali kad god bi se približili nešto su uradili.

U prvom poluvremenu stativa je spasla Marka Dmitrovića, ali u drugom nije imao šanse posle šuteva Žersona Rodrigesa i Davida Turpela.

Ekipa Ljubiše Tumbakovića je zadržala matematičke šanse da se plasira na EP, ali u poslednjem kolu Luksemburg ne sme da izgubi od Portugala, dok "Orlovi" moraju da pobede Ukrajinu.

Potugalci su razbili Litvaniju sa 6:0 uz het-trik Kristijana Ronalda pa je teško očekivati da će im u nedelju odoleti Luksemburg koji je uz dosta sreće primio samo tri gola na "Rajku Mitiću".

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Srbija je krenula izuzetno ofanzivno od starta meča i već u prvih desetak minuta stvorila nekoliko gol šansi.

Kanonadu je otvorio kapiten Kolarov sa distance, a onda su nastavili Mitrović i Ljajić, ali odlično brani golman Moris.

Međutim, gosti su kapitulirali već u 11. minutu. Sjajno je centrirao Dušan Tadić, a Mitrović glavom postigao 32. gol u dresu reprezentacije.

Napadač Fulama je nastavio da teroriše gol Luksemburga, ali Moris beleži još dve odbrane, nakon čega su gosti pokazali da nisu nimalo naivni.

U 22. minutu su organizovali prvu akciju na meču i zamalo izjednačili. Olivije Tili je lažnjakom izbacio Maksimovića, onda sjajno šutirao sa oko 20 metara, Dmitrović je bio nemoćan, ali stativa spasava naš tim.

U međuvremenu je Kristijano Ronaldo postigao dva gola za Portugal, a Srbija usporila ritam. Ipak, u 30. minutu "Orlovi" stvaraju novu gol šansu, opet je Tadić sjajno asistirao, proigrao je Ljajića koji je uradio sve kako treba, ali Moris opet brani.

U samoj završnici poluvremena konačno stižemo do drugog gola. Sve je sam uradio Mitrović i 33. pogotkom na "Mitiću" prestigao Rajka Mitića na petom mestu "večne" liste strelaca reprezentacije.

Dugo je "vukao" loptu napadač Fulama u sredini terena, a kada se približio kaznenom "raspalio je po njoj. Fudbal je zakačio nogu jednog igrača Luksemburga i dobila idealnu putanju u gornji desni ugao pored nemoćnog Morisa.

Na otvaranju drugog poluvremena Srbija odmah preti, ali Luksemburžani uspevaju da odnesu loptu u poslednjem trenutku ispred Tadića.

Usledio je veliki pad u igri Srbije, odnosno bolja igra Luksemburga koji sve češće prilazi kaznenom prostoru našeg tima.

To gostima donosi rezultat već u 54. minutu. Žerson Rodriges je sjajno reagovao u kaznenom prostoru posle centaršuta sa leve strane, primio loptu, šutirao iz okreta i savladao nemoćnog Dmitrovića.

Tako je Srbija i na sedmom meču kvalifikacija primila gol. Ipak, to nije razmdralo našu ekipu koja još neko vreme nije uspela da zapreti gostima.

Ipak, 20 minuta pre kraja vraćamo se na dva gola prednosti. Rezervista Nemanja Radonjić je natrčao na odbitak ispred kaznenog prostora i sjanim udarcem sa oko 20 metara pogodio za 3:1 i isto stanje strelaca na semaforu kao i u Luksemburgu.

Međutim, ovaj gol nije rešio muke "Orlova", samo pet minuta kasnije gosti se opet vraćaju u igru.

Tadić je izgubio loptu na sredini terena, Turpel je gurnuo na desnu stranu do Devila, on centrira na peterac gde je utrčao rezervista David Turpel koji se baca i glavom matira Dmitrovića.

Usledila je serija izmena na obe strane i napeta završnica na skoro praznom "Mitiću" gde je bilo samo nekoliko hiljada dece mlađe od 14 godina.

Luksemburžani su i dalje pretili, "Orlovi" teško stizali do gola rivala, a jednu od retkih prilika osam minuta pre kraja ne koristi Mitrović. Moris paradom uz pomoć stative sprečava njegov het-trik.

U poslednjem minutu sreća je pogledala naš tim, Devil je nakon kontre dobro šutirao, ali lopta je zakačila Maksimovića i završila pored gola, pa je Srbija ipak trijumfovala na ovom meču.

Naredni meč "Orlove" očekuje u nedelju protiv Ukrajine, od 15 časova na istom stadionu. Luksemburg gostuje Portugalu gde se nadamo senzaciji koja će nas poslati na EURO 2020.

Tok meča sa "Rajka Mitića" mogli ste da pratite u LIVE BLOGU B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

323 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

11 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d