Jugoslavija rušena i kroz fudbal – Hrvati 1990. odigrali prvi meč sa SAD

Bivši generalni sekretar Fudbalskog saveza Jugoslavije od 1987. do 1991. Ante Pavlović (85) prisetio se kako je Hrvatska odigrala prvi prijateljski meč sa SAD.

Izvor: B92
Podeli
Reprezentacija Hrvatske na SP 1998. (Getty images)
Reprezentacija Hrvatske na SP 1998. (Getty images)

To se dogodilo na današni dan 17. oktobra 1990. kada je Hrvatska još bila u sastavu SFRJ, a ključnu ulogu odigrao je čovek kojem je u to vreme funkcija valjda bila da brani interes jugoslovenskog fudbala.

Ante Pavlović je slučajno našao pored telefona u prostorijama FSJ kada su Amerikanci nazvali i zatražili povratnu informaciju od FSJ da li se slaže da se odigra prijateljska utakmica Hrvatska – SAD.

"Oni su tražili odgovor na njihov dopis koji su čekali nedeljama. Tog dana isticao je zadnji rok da potvrde da li dolaze u Zagreb. Taj njihov dopis nikada nije došao do mene, verovatno je završio u korpi za smeće, a ja sam reagovao ekspresno: odmah sam poslao odobrenje u FIFA i Amerikancima da utakmica može da se igra. U roku od nekoliko sati iz SAD je teleksom stigla potvrda da njihova reprezentacija dolazi u Zagreb", prenosi „Večernji list" sećanje Anta Pavlovića.

Usledila je reakcija Beograda jer do tada nijedna država koja nije bila nezavisna, kao i Hrvatska 1990. godine, nije igrala prijateljsku utakmicu s članicom FIFA.

Getty images
Getty images

"Fudbalski savez Srbije, kojim je predsedavao Nemanja Stanković iz Niša, zatražio je zabranu te utakmice, upozoravajući na moju zloupotrebu funkcije, i sazivanje hitne sednice predsedništva FSJ. Ona je i održana i na njoj su Srbi doživeli još jedan poraz, i to nasred Terazija: nisu skupili pet glasova kako bi nadglasali blok koji su činili Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH", kaže Pavlović.

Drugi čin „drame" u organizaciji utakmice Hrvatska – SAD bilo je kako garantovati sigurnost italijanskim sudijama i, naravno, Amerikancima. Kako će Pavlović uveriti saveznike u predsedništvu FSJ da u organizaciji utakmice neće biti ni najmanje greške jer bi u suprotnom sankcije snosila reprezentacija Jugoslavije. Ključnu ulogu, po Pavlovićevim rečima, odigrao je predsednika Crne Gore, koji je smatrao da generalni sekretar nije zloupotrebio funkciju, jer su ga do tog trenutka svi stalno hvalili.

Hrvati su su pred 30.000 ljudi pobedili SAD 2:1, pogocima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića, u protokolu je bilo samo 14 igrača.

Utakmicu su, inače, igrali: Ladić (Dinamo), od 70. Gabrić (Rijeka), Kasalo (Nirnberg), Vulić (Maljorka), Peršon (Dinamo), od 71. Židan (Dinamo), Dražić (Hajduk), Čelić (Hajduk), Asanović (Mec), od 58. Mladenović (Dinamo), Mlinarić (Kan), Kranjčar (St Polten), Šalja (Dinamo), Cvjetković (St Truden).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu