Nova vest
Fudbal

Sreda, 03.05.2017.

20:30

LŠ: Iguain srušio 'Kneževe', Juventus blizu finala

Torinski Juventus savladao je Monako na stadionu Luj II u prvom meču drugog polufinalnog para Lige šampiona – 2:0 (1:0).

Izvor:

Autor:

LŠ: Iguain srušio 'Kneževe', Juventus blizu finala
Getty Images

Sjajan rezultat pred revanš u Italiji narednog utorka ekipi Masimilijana Alegrija doneo je Gonsalo Iguain sa dva pogotka, u 29. i 59. minutu.

'Stara dama' odigrala je meč u svom stilu – svesno je na početku oba poluvremena prepustila incijativu domaćinu, pa ga onda surovo kaznila brzopoteznim akcijama.

Najlepša je viđena prilikom vodećeg pogotka – u kojoj su viđenje dve pete, najpre Paula Dibale, a zatim i Danija Alvesa za asistenciju – koju kruniše Argentinac rutinskom realizacijom sa desetak metara.

Do kraja prvih 45 minuta nije bilo više uzbuđenja, iako su 'Kneževi' i dalje pritiskali, da bi nam start nastavka doneo isti scenario kao u 29. minutu.

Lemar je bez ikakve potrebe oklevao na sredini terena, izgubio je loptu, Dibala je prosledio do Alvesa na desni bok, a ovaj predivnim centaršutom pronašao Iguaina na drugoj stativi za sigurnu prednost.

Nije Monako odustajao ni pošto je po drugi put savladan Danijel Subašić, ali je odbrana Juvea funkcionisala besprekorno.

Najbolju priliku da svom timu vrati kakavu takvu nad propustio je Radamel Falkao posle svega 120 sekundi igre po povratku sa odmora, dok je Đanluiđi Bufon sjajnim refleksom i definitivno sačuvao svoju mrežu u zaustavnom vremenu – kada je Kamil Glik snažno šutirao glavom sa peterca.

U utorak uveče i Real Madrid je došao na korak do velikog finala u Kardifu, trećeg juna, a mi smo imali priliku da gledamo novi šou Kristijana Ronalda i het-trik, koji je doneo trijumf Real Madridu protiv gradskog rivala Atletika (3:0) i doveo aktuelnog prvaka Evrope na korak do plasmana u novo finale.

U prvih desetak minuta igre gledali smo standardno odmeravanje snaga, nijedan od dva tima nije se previše zaletao, ali je onda domaćin preuzeo u inicijativu i do dvadesetog minuta imao dve sjajne šanse preko Kilijana Mbapea.

Mlađani, osamnaaestogodišnji Francuz, koji ove sezone igra u fenomenalnoj formi, prvi put je zapretio Đanluiđiju Bufonu posle udarca glavom, ali je daleko opasnije bilo u 16. minutu – kada je legendarni čuvar mreže morao da se pomuči kako bi zaustavio šut Mbapea sa ivice peterca.

Gosti su se nedugo zatim oslobodili pritiska, iako deluje da su namenski dopustili rivalu da napada, da bi iz prve prave prilike stigli do vođstva.

U 29. minutu Juve je odigrao sjajnu akciju – u kojoj su viđenje dve pete, najpre Paula Dibale, a zatim i Danija Alvesa za asistenciju – koju kruniše Gonsalo Iguain rutinskom realizacijom sa desetak metara – 0:1.

Pokušao je domaćin odmah da odgovori, ali je šampion Italije bez većih problema amortizovao sve nalete i nametnuo ritam koji njemu odgovara.

Ono što najbolji i čine to su i uradili u poslednjih petnaestak minuta igre prvog poluvremena – u potpunosti su zatvorili sve prilaze ka golu, zaigrali još čvrše i uspešno sačuvali prednost do odlaska na odmor.

Kao i na startu meča, 'Kneževi' su i drugo poluvreme otvorili prilikom, ovoga puta najboljom u 50. minuta fudbala. Bernardo Silva, glavni kreativac Monaka koji je bio gotovo 'nevidljiv' u prvom poluvremenu, sjajno je proigrao Radamela Falkaa koji izlazi sâm na Bufona, ali šutira previše traljavo da bi doneo izjednačenje.

Nastavili su se naleti domaćina, koji je bio nešto agresivniji i stajao 'dublje' na terenu, međutim – ništa od toga nije bilo dovoljno da se ozbiljnije namuče Leonardo Bonuči i Đorđo Kjelini. Doduše, u jednoj situaciji upravo je Kjelini s leđa prilikom skoka odgurnuo Đibrila Sidibea, na ivici peterca, ali glavni arbitar Antonio Lahos odlučio da je to nedovoljno za penal.

Nastavilo je sve da se odvija kao preslikano, pa je Juventus još jednom iz prve prave šanse stigao do novog gola, a strelac je ponovo bio argentinski centarfor, kome je to bio 31. pogodak u sezoni.

Igrao se 59. minut, Lemar je bez ikakve potrebe oklevao na sredini terena, izgubio je loptu, Dibala je prosledio do Alvesa na desni bok, a ovaj predivnim centaršutom pronašao Iguaina na drugoj stativi za sigurnu prednost – 0:2.

Nastavilo je sve da se odvija tako da savršeno odgovara timu Masimilijana Alegrija, koji je u međuvremenu umesto dvostrukog strelca uveo Huana Kvadrada, odnosno Tomasa Rinkona umesto Klaudija Markizija, drugim pogotkom su u potpunosti demoralisali rivala.

Menjao je i Leonardo Žardim, ušli su Valter Žermein i Žoao Mutinjo, njegov tim je i dalje pritiskao i bio taj koji ima inicijativu, ali smo do kraja susreta videli samo još jednu fantastičnu intervenciju Bufona, posle pokušaja Kamila Glika glavom. Juve je totalno 'umrtvio' igru i poput Real Madrida praktično obezbedio plasman u veliko finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

208 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve