Nova vest
Fudbal

Sreda, 08.05.2013.

09:36

Fergi u penziji, postaje direktor!

Posle 27 godina ser Aleks Ferguson rešio je da okonča trenersku karijeru i postane direktor Mančester Junajteda, potvrdio je klub.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

"Odluku da se povučem sam doneo posle mnogo razmišljanja. Nije bila laka odluka, ali ovo je pravo vreme za to. Oduševljen sam što ću imati ulogu direktora, jedva čekam", rekao je Ferguson.

Glavni kandidat da ga nasledi na klupu je menadžer Evertona Dejvid Mojs. Među drugim potencijalnim naslednicima su Žoze Murinjo, Jirgen Klop i Manuel Pelegrini.

"Bilo mi je važno da organizaciju napustim kada je u najjačem obliku, i mislim da sam uspeo u tome. Kvalitet ovog šampionskog tima i balans u starosti igrača, omogućiće nastavak uspeha na najvećem nivou, a struktura mladih igrča će da osigura svetlu budućnost tima.

Želim da se zahvalim svim igračim i članovima kluba, sadašnjim i bivšim, na visokom nivou profesionalnosti i posvećenosti koji su pomogli da se ostvare mnogi nezaboravni trijumfi. Bez njihovog doprinosa istorija ovog velikog kluba ne bi bila tako bogata.

Kada sam počinjao, imao sam podršku uprave, i ser Bobija Čarltona posebno, dali su mi poverenje i vreme da izgradim fudbalski klub, ne samo fudbalski tim.

Protekle decenije porodica Glejzer mi je omogućila da vodim Mančester Junajted na najbolji mogući način. Imao sam ogromnu sreću da radim sa talentovanim i vrednim poverenja izvršnim direktorom Dejvidom Gilom. Izuzetno sam im svima zahvalan na tome.

Hvala navijačima. Podrška koju ste nam dali tokom godina je bila neverovatna. Bila je čast i privilegija imati šansu voditi vaš klub. Pravo je bogatstvo voditi Mančester Junajted", istakao je Ferguson u svom saopštenju.

Ferguson je 1986. godine postao menadžer Junajteda, prvi trofej osvojio je 1990. u FA Kupu, kada je počela era "crvenih đavola" u engleskom fudbalu.

Usledilo je osvajanje Kupa pobednika Kupova, Liga Kupa, i prve od 13 titula u Premijer ligi. Junajted je sa Fergusonom dva puta osvojio i Ligu šampiona, što je prema mnogima jedina bleda tačka njegove dominacije. Očekivalo se mnogo više titula u Evropi.

Ipak, nakon što je vratio primat u Engleskoj, koju je prošle sezone preuzeo gradski rival Siti, Ferguson je sebi omogućio da se eventualnim odlaskom, povuče na vrhuncu.

Junajted je zbog pravila njujorške berze obavezan da saopštava javnosti informacije značajne za funkcionisanje kluba, jer svaka veća promena utiče na vrednost akcija. Eventualni odlazak Fergusona bi svakako doveo do pada Junajtedovih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve