Nova vest
Fudbal

Petak, 09.11.2012.

19:35

Brazil: Dodatnih 1,7 mlrd za SP2014

Svetsko prvenstvo u fudbalu koštaće Brazil 1,7 milijardi dolara više od planiranog budžeta, saopštilo je nacionalno telo za finansijski nadzor.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To predstavlja skok troškova od 15 posto u odnosu na prvobitni plan.

Po tom planu bilo je predviđeno da troškovi izgradnje stadiona, aerodroma i ostale infrastrukture budu približno 11 milijardi 580 miliona dolara.

Takmičenje zakazano za jun i jul 2014. igraće se u 12 gradova raširenih po celoj teritoriji Brazila, od Manausa duboko u Amazoniji, do Porto Alegrea na samom jugu i Natala, koji je najbliži Africi (u tom trouglu svaka distanca između krajnjih tačaka je između 4500 i 6000 kilometara).

Mnogi od tih gradova, kao Kujaba, Manaus ili glavni grad Brazilija, nemaju dugu fudbalsku tradiciju.

Dva stadiona – Korintijansov u Sao Paulu i Arena Pernambuko (donja slika) u Resifeu – potpuno su nova, pet se ruši, pa gradi od nule, a pet se samo dograđuje i osavremenjuje.

Ove godine Svetska fudbalska federacija (FIFA) kritikovala je brazilsku vladu zbog sporog tempa priprema za Svetsko prvenstvo.

Telo za nadzor konstatovalo je da je brzina rada na stadionima “zadovoljavajuća”, ali je izgradnja aerodroma prespora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve