Nova vest
Fudbal

Petak, 10.08.2012.

14:16

Bordo, Zvezda ponovo u Francuskoj

Klub iz grada na estuaru Garone jedan je od tradicionalnih velikana francuskog fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Bordo je klub sa velikim brojem trofeja – šest puta bio je prvak Francuske, po tri puta osvajao Kup, Liga kup i Trofej šampiona.

Najslavniji dani za tu ekipu proticali su osamdesetih, kada je sjajna generacija koju su predvodili reprezentativci Francuske Alen Žires, Žan Amadu Tigana, Patrik Batiston i Bernar Lakom vodila bitku sa Pari Sen Žermenom za prevlast u Francuskoj.

U rasponu od 1984. do 1987. oni su osvojili tri titule i dva kupa. Sledeća sjajna generacija stigla je sredinom devedesetih, kada su predvođeni mladićima Zinedinom Zidanom, Bišenteom Lizarazuom i Kristofom Digarijem iz Intertoto kupa stigli do finala Kupa UEFA 1996, u kojem ih je pobedio Bajern.

Ekipa koja je kasnije bila kičma francuske selekcije – šampiona sveta i Evrope – rasprodala se vrlo brzo, ali je obnovljeni tim osvojio titulu 1999.

Bordo je poslednji put prvak bio 2009, kada je imao sjajan tim predvođen Kavenagijem, Šamakom, Vendelom i izvanrednim Joanom Gurkufom, koje je sa klupe predvodio Loran Blan. Bila je to kruna trogodišnjeg perioda u kojem su osvojili pet trofeja u Francuskoj.

Današnju ekipu predvode Joan Gufran i David Belion, poljski reprezentativac Ludovik Obranijak, a kapiten je Jaroslav Šlašil, iskusni Čeh koji je u mlađim danima igrao finale Lige šampiona sa Monakom.

Trener ekipe je Fransoa Žile, koji je u klubu od 2011, a dotle je vodio Sošo i Lens.

Bordo je prošle sezone završio Ligu 1 na petom mestu, 21 bod ispod šampiona Monpeljea, a bod iznad Zvezdinog prošlogodišnjeg dželata Rena.

Prvu utakmicu u novoj sezoni Žirondinci igraju u subotu, kao gosti Evijana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve