Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.05.2008.

17:15

Blater: "Evropa 'isušuje' Afriku"

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Predsednik FIFA Sep Blater izjavio je da je počeo akciju protiv evropskih fudbalskih klubova koji "nagomilavaju" najbolje igrače sveta u svojim ekipama. Blater je naglasio da evropski klubovi "isušuju" fudbal u Africi, jer potpisuju ugovore sa mladim igračima i tako sprečavaju da se u pojedinim zemljama razviju profesionalne fudbalske lige. Blater takođe planira da se pooštre procedure za dobijanje stranog državljanstva.

"Ne sme samo jedan kontinent da bude u centru fudbalske pažnje. Da postoji pravilo FIFA od 'šest plus pet', onda bi igrači iz Azije, Afrike i posebno iz Južne Amerike ostajali u svojim zemljama. To bibilo dobro za razvoj fudbala i van Evrope", rekao je Blater na konferenciji za novinare.

Blater je rekao da bi pravilo "šest plus pet" nateralo klubove da u svojim startnim ekipama imaju šest domaćih igrača, ali i da bi taj sistem pomogao da se ograniči broj stranih igrača na samo pet.

Predsednik FIFA rekao je da ovakav predlog podržavaju afrički, ali i fudbalski savezi van Evrope.

"Pokušavamo da stimulišemo nove lige, kako bi fudbaleri ostali u svojim zemljama i tamo zarađivali novac. Moram reći da se borimo da se fudbal 'ne isuši' u Africi", rekao je Blater.

Blater je dodao i da bi ovo pravilo bilo dobro i za evropske fudbalske saveze, jer bi time vratili tradicionalni identitet klubova i liga, ali bi i ojačali svoje reprezentacije, jer bi domaći igrači dobili priliku da igraju.

Blaterov predlog ne podržava UEFA jer bi to, kako su rekli, sprečilo "slobodno kretanje fudbalera".

"Apelujem na Evropsku uniju da zajedno pokušamo da rešimo ovaj problem. Nije dovoljno samo uložiti novac u klubove, važno je zadržati sportski duh", rekao je Blater.

Blater je takođe izjavio da moraju da se pooštre mere za fudbalere koji žele da promene svoje državljanstvo.

"Nisam prorok, ali rekao bih da će polovinu igrača koji budu igrali na Svetskom prvenstvu 2014. godine činiti fudbaleri iz Brazila. Zbog toga moramo da pooštrimo mere za promenu državljanstva", rekao je Blater.

Više od 1.000 Brazilaca trenutno profesionalno igra fudbal u drugim zemljama.

FIFA će ove predloge razmatrati na kongresu u Sidneju 29. i 30. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve