Nova vest
Fudbal

Nedelja, 30.12.2007.

00:23

Splićani dižu spomenik Vukasu

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Legendarni fudbaler splitskog Hajduka i reprezentacije Jugoslavije Bernard Bajdo Vukas trebalo bi da dobije spomenik u Splitu 4. aprila 2008. godine, na 25. godišnjicu njegove smrti. Kako je objavljeno na sajtu "Glasa Dalmacije", novac za spomenik prikupiće građani slobodnim prilozima, a prikupljanje je već počelo širom najvećeg dalmatinskog grada.

Kako je rekao student teologije Vedran Bonačić, pokretač te akcije, nije cilj da spomenik Vukasu finansira samo jedan moćnik nego svi građani, u nadi da će u tom projektu učestvovati i Akademija likovnih umetnosti.

Akciju je podržao i Vukasov sin Zdeslav, koji je najavio da će o njoj razgovarati sa čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) kako bi pomogli inicijativu Hajdukovih navijača okupljenih oko "torcide".

Vukasa nema na spisku 21 zaslužnog gradjanina, kojima bi trebalo da se u Splitu postave spomenici u u narednih 10 godina.

Na tom spisku su vajar Ivan Meštrović, pesnik Tin Ujević, don Frane Bulić, fudbalski trener Luka Kaliterna, papa Jovan Pavle Drugi, kompozitor Ivo Tijardović, dok će spomenik pesniku Antunu Gustavu Matošu finansirati grad Zagreb.

Legendarni splitski fudbaler Bernard Vukas igrao je u prvoj posleratnoj deceniji u čuvenoj olimpijskoj reprezentaciji Jugoslavije, zajedno sa golmanom Vladimirom Bearom, bekovima Brankom Stankovićem i Ivanom Crnkovićem, halfovima Zlatkom Čajkovskim, Ivicom Horvatom i Vujadinom Boškovom.

U napadu su pored Vukasa bili još Tihomir Ognjanov i Branko Zebec, kao i Rajko Mitić i Stjepan Bobek.

Iz te ekipe, koja se ravnoptavno nosila sa najjačim evropskim i svetskim reprezentacijama, još su živi Beara, Horvat, Boškov, Mitić i Bobek.

Vukas je 1948. i 1952. osvojio srebrne olimpijske medalje, sa Hajdukom je tri puta bio prvak Jugoslavije, a 1955. izabran je za najboljeg sportistu Jugoslavije u toj godini.

U anketi Sportskih novosti Vukas je 2000. godine izabran za sportistu veka u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve