Nova vest
Košarka

Utorak, 15.11.2022.

18:00

Narod željan košarke: Evroliga nikad nije bila ovoliko popularna

Ovogodišnje izdanje Evrolige obara rekorde po broju publike na tribinama,

Izvor: SN

Autor: SN

Narod željan košarke: Evroliga nikad nije bila ovoliko popularna
EPA/TOMS KALNINS

Nakon dve teške sezone prepune ograničenja i mera zbog koronavirusa, navijači su konačno slobodni da uživaju u vrhunskom evropskom košarkaškom takmičenju.

U stvari, izgleda da ih je dvogodišnja pauza nametnuta problemima učinila "gladnijim" nego ikada ranije.

Brz pogled na posećenost ovosezonskih utakmica Evrolige samo služi da dokaže ove tvrdnje. Prema Darijusu Garuolisu iz Basketnewsa, do sada, sezona Evrolige 2022-23 ima najveći prosečan broj posetilaca u istoriji lige.

U ukupno 58 utakmica koje su odigrane u evropskom elitnom takmičenju prodato je ukupno 511.969 karata, što se u proseku deli na 8.827. Taj broj je nešto veći od prethodnog rekorda (8.588) zabeleženog u poslednjoj pre-COVID sezoni (2019-2020).

Trenutno smo u 7. kolu, što znači da ima još 27 kola za igranje u regularnoj sezoni Evrolige.

Ako se broj posetilaca nastavi istim tempom, do kraja sezone oko 2,7 miliona navijača će sa tribina posmatrati bar jedan meč Evrolige.

Ove sezone mnogi klubovi Evrolige su zabeležili nove rekorde.

Makabi Tel Aviv saopštio je još u avgustu da je rasprodato svih 10.000 sezonskih karata, koje obuhvataju sve domaće utakmice u Evroligi i Izraelskoj ligi.

"Izgradnja brzog i izbalansiranog tima i strateški potezi kluba doveli su do izraza poverenja naših navijača", rekao je izvršni direktor kluba Adli Markos.

Navijači Valensije ne odustaju od svog tima u Evroligi. Klub je pre dva meseca saopštio da je prodato 7.500 sezonskih karata za utakmice Evrolige.

Klub je zatvorio prodaju sezonskih ulaznica jer je premašila sva očekivanja. Pronalaženje karte za bilo koju utakmicu Evrolige može biti skoro nemoguće za utakmice Valensije u La Fonteti, pošto prodaja 7.500 sezonskih karata znači da će samo 500 ulaznica biti dostupno za svaku utakmicu Evrolige kod kuće.

Još jedan dobitnik vajld karte Evrolige, beogradski Partizan, ove sezone ima snažnu podršku pošto su prodali 11.500 sezonskih karata. Partizan domaće utakmice Evrolige igra u Štark Areni koja može da primi preko 18.000 navijača.

Meč sa Makabijem će biti u krcatoj hali, pošto su sve ulaznice rasprodate i gromoglasna podrška "Grobara" postala je sinonim za utakmice kluba koji sa klupe predvodi Željko Obradović.

Olimpijakos iz Pireja najavio je 5.739 sezonskih karata za aktuelnu kampanju. To je skoro polovina ukupnog kapaciteta Arene mira i prijateljstva, ali najviše karata klub je prodao od sezone 2008/09 (8.900), što je i dalje neprevaziđeno. Od 2016-2019, Olimpijakosove sezonske karte su se kretale između 4.500-5.200.

I naravno, Žalgiris Kaunas ostaje na listi. Pre samo nedelju dana i treći put zaredom, litvanski klub je najavio da će imati podršku popunjene Žalgirio Arene u predstojećem okršaju Evrolige protiv Emporio Armanija iliti Olimpije iz Milana.

Prethodno je Žalgiris igrao sa rasprodatom publikom protiv Barselone (15.146 gledalaca) i Albe iz Berlina (14.916 navijača). Prvu utakmicu Evrolige na domaćem terenu u sezoni protiv Virtus Segafreda Bolonje pogledalo je 11.024 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu