Nova vest
Fudbal

Petak, 25.06.2021.

16:50

Junaka Holandije se odrekli u domovini: "On je izdajnik"

Denzel Damfris je pre Evropskog prvenstva bio poznat ljubiteljima fudbala kao kapiten PSV-a iz Ajndhovena koji je često bio u senci Ajakasa poslednjih godina.

Izvor: SS

Autor: SS

Junaka Holandije se odrekli u domovini:
EPA-EFE/Piroschka Van De Wouw

Sa te strane, za širu publiku je desni spoljni igrač reprezentacije Holandije pravo otkrovenje, ne samo zbog stila igre, već i same statistike.

U prve tri utakmice postigao je dva gola (od čega jedan za pobedu protiv Ukrajine) i jedan namestio, dok je u 3. kolu protiv Severne Makedonije dobio poštedu i odigrao samo poluvreme.

Damfris ima otkupnu klauzulu od samo 15.000.000 evra i nastaće prava pomama za njim posle EP, a to tada je isplivala zanimljiva priča o njegovoj zemlji porekla – Arubi.

Rođen je u Roterdamu, ali poreklo vuče sa Arube, karipskog ostrva koji je deo Kraljevine Holandije, ali ima svoja obeležja državnosti.

Jedno od njih je i fudbalska reprezentacija, koja je želela da učini sve da Damfris bude njena glavna zvezda, ali on nije želeo to da prihvati i zbog toga je proglašen za izdajnika.

On je pre sedam godina, kao član nižerazrednog Barendrehta odigrao dve nezvanične utakmice za tu selekciju i postigao jedan gol, ali posle toga je imao samo jedan cilj.

"Tada sam ga pitao da ostane da igra za nas i zvanične mečeve, ali on mi je odgovorio da ne želi jer čeka poziv Holandije. Na to smo se svi nasmejali, jer tada je bio klinac koji je igrao za amatere, ali on je bio ozbiljan", priseća se tadašnji selektor Arube Đovani Franken, danas pomoćni trener ADO Den Haga.

Strpljenje se isplatilo, ali ga na Arubi ismevaju.

"Aruba je ponosan otok i zato su ga zbog toga odmah otpisali kao izdajnika. Ljutnja prema Denzelu rasla je kako je postajao sve poznatiji, da bi kulminirala sada, kada je zvezda EP i želja najvećih klubova. Damfris je zvezda televizijskih kanala na Arubi, ali tako što ga sprdaju i ismevaju. Međutim, morate ih shvatiti. Zamislite kako bi Holanđani reagovali da Frenki de Jong nakon debija za 'lale' odluči da će igrati za Belgiju? Pokušao sam da nagovorom Damfrisa da ostane reprezentativac Arube. Govorio sam mu: 'Denzele, ostani s nama i bićeš naš Rožer Mila ili Džordž Vea.' Rekao mi je da nema šanse", ispričao je Franken.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve