Grupa F, Mađarska – šta su Bogu zgrešili?

Mađara dugo nije bilo na fudbalskoj mapi, još od slavne generacije i "lake konjice", predvođene Ferencom Puškašom.

Izvor: Milan Tomiæ

Utorak, 01.06.2021.

15:00

Grupa F, Mađarska – šta su Bogu zgrešili?
EPA/VASSIL DONEV

Naši severni susedi su u predratnom periodu, ali i tokom pedesetih i šezdesetih godina važili za jedno od velesila. Međutim, od tada – "mrka kapa". Tek tri Mundijala i jedan EURO.

Na kontinentalnom takmičenju ih nije bilo od 1972, kada su osvojili četvrto mesto.

Propustili su deset završnih turnira u nizu, a onda se pojavili u Francuskoj 2016, kada su prošli grupu i to ispred budućih šampiona, Portugalaca.

Dalje od osmine finala nisu mogli, ali i to je bio istorijski uspeh, baš kao što je i ovaj plasman. Prvi put će učestvovati na dva EP zaredom.

Do ovog su došli zaobilaznim putem, preko baraža. U kvalifikacijama su razočarali, završili su tek kao četvrti u grupi sa Hrvatskom, Velsom, Slovačkom i Azerbejdžanom.

Ipak, pojavila se mogućnost da preko plej-ofa, zahvaljujući dobrim partijama u Ligi nacija, obezbede plasman – i u tome su uspeli.

Savladali su prvo Bugarsku 3:1, a onda i Island 2:1 i prošli na EURO. Mađarska uopšte nije imala sreće na žrebu, pošto je upala u grupu kod evropskog - Portugala i svetskog šampiona - Francus, te najtrofejnije selekcije na starom kontinentu. - Nemačke.

Ipak, oni se nadaju da bi mogli da ponove rezultat sa prošlog prvenstva, kad su stigli do nokaut faze.

Optimizam im uliva dobra forma, te podatak da već devet mečeva zaredom nemaju poraz. Između ostalih, savladali su i Srbiju, u Beogradu.

Za dobar nastup predstojećeg leta biće im potrebna hrabrost, dobra odbrana i kvalitetan kontranapad protiv mnogo jačih rivala.

A sa Italijanom Markom Rosijem, to bi trebalo da imaju.
Selektor

Posle godinu dana u Slovačkoj, Marko Rosi je u maju 2018. preuzeo mađarski nacionalni tim i do sada od njega napravio ekipu za respekt.

Do sada je izgubio devet mečeva, ali je pored EURO-a, uspeo da izbori promociju u A Ligu nacija, gde će se nadmetati protiv Engleske, Belgije, Francuske…

S obzirom na grupu u kojoj se nalaze, nije realno očekivati da se ponovi uspeh sa prethodnog prvenstva.

Mađarska je krenula u pravom smeru sa Italijanom, ali će grupna faza biti poslednja stanica u ovom EURO ciklusu.
Najveće zvezde

Mađarska nema naročito zvučnih imena u reprezentaciji. Izdvajaju se Peter Gulaši, Vili Orban, te Adam Salai. Kuriozitet je da prva trojica nabrojanih nastupaju za nemački Lajpcig. Gulaši, iako pretežno rezerva u klubu, u reprezentaciji je prvi izbor.

Što se tiče Orbana, najboljeg strelca ekipe u kvalifikacija, iako igra beka, odlikuje ga odlična tehnika, bez koje nikako ne bi mogao da igra kod trenera poput Nagelsmana, Rangnika i Hazenhitla.

Celokupan kreativni posao u nacionalnom timu pada na talentovanog Soboslaja, najzaslužnijeg za plasman na EURO, koji, ipak, zbog povrede neće biti na raspolaganju selektoru Rosiju.

Na kraju, tu je i iskusni napadač Salai, čovek koji bi morao da bude od pomoći saigračima, kako u odbrani od favorizovanih protivnika, tako i u napadu, kada treba lopta da se sačuva, odloži...
Sastav Mađarske

Golmani: Peter Gulaši (Lajpcig), Adam Bogdan (Ferencvaroš) i Denes Dibus (Ferencvaroš).

Odbrana: Đerđo Lovrenčič (Ferencvaroš), Adam Lang (Omonija), Atila Fiola (Fehervar), Vili Orban (Lajpcig), Atila Salaj (Fenerbahče), Endre Botka (Ferencvaroš), Akoš Keckeš (Lugano) i Bendeguz Bola (Fehervar).

Vezni red
: Adam Nađ (Bristol), Laslo Klajnhajsler (Osijek), David Siger (Ferencvaroš), Loik Nego (Fehervar), Danijel Gazdag (Filadelfija), Andraš Šefer (Dunajska Streda) i Tamaš Ceri (Mezokovesd).

Napad: Adam Salaj (Majnc), Nemanja Nikolić (Fehervar), Roland Salaj (Frajburg), Roland Varga (MTK), Filip Holender (Partizan), Kevin Varga (Kasimpaša), Janoš Han (Paks) i Sabolč Šen (Dalas).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: