"Eriksen je umro na terenu, od njegove karijere više nema ništa"

Šef medicinskog tima FK Partizan doktor Sead Malićević prokomentarisao je nemili događaj sa Evropskog prvenstva.

Komentari 57
Podeli
Foto: FK Partizan
Foto: FK Partizan

Fudbaler Danske Kristijan Eriksen se usred meča srušio na teren, usled zastoja srčanog mišića.

*Eriksen se oglasio iz bolnice FOTO

*"Eriksenu stalo srce, ne znamo zašto"

*"Dobro da je živ – da li će opet igrati? U Engleskoj ne"

* Predsednik FS Danske: Eriksen podvrgnut masaži srca na terenu

* Trenutak kada je Eriksen ostao bez svesti VIDEO

* Eriksen pokazao znake života FOTO

* Eriksen se srušio

"Kristijan Eriksen je umro na terenu, to treba da se kaže. Danas je živ isključivo zahvaljujući prisebnosti i stručnosti ljudi koji su mu pružili pomoć", kaže Malićević.

On smatra da Eriksen više neće igrati fudbal.

"Od njegove sportske karijere više nema ništa, ali želim da podvučem dve stvari: prvo, zahvaljujući ovakvim pregledima kakve obavljamo danas i dva puta godišnje, predupređujemo pojavu takvih situacija. Međutim, treba da se kaže da postoje situacije koje se na ovim pregledima ne mogu videti. Druga stvar je da je medicinski tim FK Partizan i opremljen i obučen da reaguje u tim situacijama, ali se svi nadamo da do takvih situacija nikad neće doći".

Pre same intervencije medicinske službe reprezentacije Danske, zahvaljujući kojoj je Eriksen danas živ, videli smo brzu reakcija kapitena Simona Kjera koji je ukazao prvu pomoć. Postavlja se pitanje, da li bi i igrači Superlige Srbije trebalo da prođu obuku prve pomoći?

"Kad god je bila situacija ovakvog tipa na terenu, uvek sam video da je makar jedan od saigrača bio dovoljno obučen i dovoljno hrabar da postupi u tim situacijama. Često je tih prvih nekoliko sekundi najznačajnije. Mi imamo ideju, ali je pitanje koliko je izvodljivo da prođemo svi obuku iz kadio-pulmonalne reanimacije, odnosno spoljašnje masaže srca i korišćenja defibrilatora. To je mašina koja konvertuje rad srca u normalan rad. Kada dođe do fibrilacija, kada srce počne sa potpuno nepravilnim načinom rada, isporukom tog jednog električnog šoka, ponovo dolazi do uspostavljanja normalnog rada srca. Mi te uređaje imamo i na stadionu i u sportskom centru, oni stoje na zidu i dostupni su svakome. Treća mašina ide sa igračima na utakmice i na treninge. Ideja je da se tom mašinom, i uopšte procedurom, ne bavi samo dežurni lekar, već da to mogu da rade fizioterapeuti i ostatak medicinskog tima, ali i nemedicinsko osoblje, igrači, svi koji budu raspoloženi i zainteresovani. Imamo ideju da se ta obuka sprovede ove godine",
dodao je Malićević.

Medicinski pregledi se posebno bave i korona virusom, odnosno posledicama koje ova bolest ostavlja na ljudsko telo.

"Mi ne znamo mnogo toga o kovidu, zbog toga smo toliko oprezni. Ovaj ultrazvučni pregled srca, između ostalog, ima za cilj to. Biohemijskim analizama koje smo danas uradili pokušavamo da otkrijemo i najfinije promene u srčanom mišiću. Analize treba da pokažu da li je došlo do tromboze malih krvnih sudova u srcu i da li je došlo do promena u srčanom mišiću, upravo zato što se plašimo da je kovid možda kod nekoga prošao asimptomatski, ali sa zastrašujućim posledicama", zaključio je doktor Malićević.

Tema dana

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu