Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.07.2020.

14:45

"Ukleta trka" – 9 odustajanja, Botas pobedio, Noris i Lekler na podijumu!

Valteri Botas pobedio je na prvoj trci Formule 1 u Austriji.

Izvor: SN/SS

Autor: SN/SS

Photo by Mark Thompson/Getty Images

Posle 71 kruga u Austriji Valteri Botas je uspeo da osvoji prvu pobedu.

Trka je bila "haotična", videil smo devet odustajanja, tri "sejfti kara", dve kazne od pet sekundi za Luisa Hamiltona i Serhija Peresa.

Zbog ovih pomenutih kazni, videli smo da su sjajnog Botasa na podijumu ispratili Šarl Lekler iz Ferarija i Lando Noris iz Meklarena, fantastična trka o kojoj će se zaista dugo pričati.

Posle pet crvenih svetala sezona Formule 1 je napokon počela, a pri dozvoljenom DRS videil smo da je Lando Noris izgubio dva mesta i u 6. krugu Valteri Botas postavlja najbrži krug trke.

Aleksander Albon je uspeo da vozi svoju trku jako dobro, da drži Hamiltona daleko od svog timskog kolege Ferstapena i Valterija Botasa, ali je u DRS zoni napravio sjajan manevar i obišao Albona.

Samo dva kruga kasnije videli smo prvo odustajanje – Maks Ferstapen je imao problema sa bolidom i morao prvi da odustane veoma rano.

"Ovo je frustrirajuće, imali smo elektronski problem koji se upravo istražuje i rešava", rekao je Kris Horner posle Maksa Ferstapena za vreme trajanja trke.

Mercedes je nastavio dominaciju, Botas i Hamilton su se smenjivali sa najbržim krugovima, a onda je došao novi peh i Danijel Rikardo je zbog mehaničkog kvara morao da odustane.

Samo par krugova kasnije odustaje i Lans Strol posle izletanja sa staze, posle par krugova bez problema Esteban Okon je napao Kevina Magnusena, njemu kočnice otkazuju i imamo prvi "Sejfti kar".

Bio je 31. krug kada smo ponovo videli trkanje, a Botas odmah postavlja dva brza kruga, da bi Hamilton počeo da se približava Botasu i to je manje-više bilo sve što smo videli u tom periodu.

Hamilton i Botas su dobili po obaveštenje o problemima bolida, a Džordž Rasel je zbog mehaničkog kvara morao da odustane već u 51. krugu trke, dok je zajedno sa njim odustao i Roman Grožan.

Grožan je u 50. krugu izelteo sa staze posle problema sa kočnicama, kao i njegov kolega i trku nije mogao da nastavi, a gledali smo drugi "Sejfti kar".

I to nije sve. Ni blizu. Kimi Raikonen je vozio svoju trku i u jednom momentu je ostao bez prednjeg desnog točka! Po treći put smo videli vozilo bezbednosti, a svi vozači su otišli u boks.

Odmah po nastavku trke smo videli incident. Aleksander Albon je kreno da obilazi Luisa Hamiltona, bio ispred njega, da bi ga ovaj udario i "bacio" na začelje i ubrzo je kažnjen sa dodatnih 5 sekundi.

Lekler je bio silno motivisan, obišao Karlosa Sajnca i Landa Norisa i popeo se na mesto broj 4, potom obilazi Peresa i penje se na 3. mesto što je značilo da će biti drugi zbog Hamiltonove kazne.

To je saznao i Lando Noris koji je nastavio da dodaje gas, ubrzo i on obišao Serhija Peresa, koji je takođe kažnjen sa 5 sekundi zbog brze vožnje u "Pit lejnu", a u 70. krugu trke smo videli da je Danil Kvijat ostao bez zadnjeg desnog točka.

Lando Noris je u poslednjem krugu postavio najbrže vreme i osigurao treće mesto, što je njegov prvi podijum u karijeri i jedan je od najmlađih vozača koji su to uspeli.

Pobednik trke je Valteri Botas, iza njega su Šarl Lekler i Lando Noris odnosno Luis Hamilton, Karlos Sajnc, Serhio Peres, Pjer Gasli, Esteban Okon, Antonio Đovinaci, Sebastijan Fetel i Nikolas Latifi.

Ostali trku nisu završili, a sledeće takmičenje je na istom mestu već za 7 dana.

Kompletnu trku možete pratiti UŽIVO putem našeg LIVE BLOG–a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu