Trijumf Hamiltona u Kanadi

Vozač Meklarena Luis Hamilton pobednik je osme trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Kanade.

Jelena TrajkovićIzvor: B92 Svet, Kanada
Podeli

Hamilton je do drugog trijumfa ove sezone, drugog na stazi “Žil Vilnev”, a 13. u karijeri, došao u vremenu od 1:33:52.456 sata ispred timskog kolege Džensona Batona.

Pored obojice vozača Meklarena na pobedničkom postolju u Kanadi našao se i Fernando Alonso u Ferariju, dok je Hamilton zahvaljujući pobedi preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, ispred aktuelnog šampiona.

Za razliku od prethodnih trka u Montrealu ovoga puta na stazu nijednom nije izašao “sejfti kar”, ali uzbuđenja nije nedostajalo od samog starta pa do cilja. Osmu trku sezone u Formuli 1 obeležila je fantastična voznja Hamiltona, kao i odlična taktika Meklarena, kao i brojni kontakti u borbi za pozicije.

Posle vodeće trojice kroz cilj je prošao vozač Red Bula Sebastijan Fetel, kome je odmah potom nestalo goriva, a sledili su ga timski kolega Mark Veber, Niko Rozberg u Mercedesu, vozač Renoa Robert Kubica i Sebastijan Buemi u bolidu ekipe Toro Roso. Prvu desetoricu u Kanadi kompletirao je dvojac Fors Indije Vitantonio Liuci i Adrian Zutil.

Zbog promene menjača Veber je umesto sa drugog startovao sa sedmog mesta, a od starta je poveo osvajač pol pozicije Hamilton, ispred Fetela, Alonsa, Batona, Vebera, Kubice, Zutila, Šumahera, Nika Hilkenberga u Vilijamsu i vozača Zauber Kamuija Kobajašija. Kao što je i običaj u Montrealu start nije protekao bez incidenata pošto je došlo do kontakta između Vitalija Petrova u Renou i vozača Zaubera Pedra de la Rosa, odnosno Felipea Mase u Ferariju i vozača Fors Indije Vitantonija Liucija.

Sva četvorica su uspela da nastave trku, ali su bili primorani da već u drugom krugu odu u boks. Tada je viđeno i prvo odustajanje na trci pošto je Kobajaši udario u ogradu, dok je Veber pretekao Batona u borbi za četvrto mesto, a Šumaher Zutila i tako je došao do sedme pozicije.

Od vozača koji su bili među vodećima prvi je u boks otišao Baton, koji je startovao na mekšim pneumaticima, i to u sedmom krugu, a kada je Fetel već počeo da ga sustiže isto je učinio i njegov timski kolega. Hamiltona je u boks pratio Alonso, koji je u njemu i uspeo da ga pretekne, dok je vođstvo preuzeo Fetel ispred Vebera.

U samo nekoliko krugova Petrov je zaradio dve kazne ’prođi kroz’ i to zbog preranog starta, a potom i zbog izazivanja sudara sa De la Rosom posle starta. U boks je potom otišao i Kubica, a nekoliko krugova kasnije i Šumaher i iz njega je izašao odmah ispred Poljaka. Njih dvojica su nekoliko trenutaka bili paralelni, a onda su čak i zajedno izleteli na kratko sa staze, a Nemac je nešto kasnije morao u boks zbog kontakta sa Kubicom.

Veber je prvi put na zamenu pneumatika otišao u 14. krugu, a u narednom je to uradio i Fetel, pa je Nemac izašao iz boksa kao peti, odmah iza timskog kolege. Na prvoj poziciji prvi put u karijeri tada se našao Buemi, ispred Alonsa i Hamiltona. Britanac je na kraju 15. kruga uspeo da se nađe ispred Španca, dok je mladi Švajcarac ubrzo otišao u boks, pa je poredak tada bio: Hamilton, Alonso, Baton, Fetel, Veber, Kubica, Zutil, Buemi, Rozberg, Hilkenberg.

U 16. krugu odustao je vozač Ispanja rejsinga Bruno Sena, a potom je usledilo nekoliko mirnih krugova, pre nego što je došlo do borbe između Kubice i Zutila, iz koje je kao pobednik izašao Poljak. Ipak, pošto je vozač Renoa posle obilaženja blokirao put Nemcu kada je krenuo u boksu, taj potez se našao pod istragom stjuarta, ali je on samo dobio opomenu.

Alonso je nešto kasnije uspeo da se primakne Hamiltonu, koji je potom produžio u boks i na stazu se vratio kao treći. Krug kasnije na zamenu pneumatika otišli su Kubica, Baton i Fetel, a u narednom i Alonso, koji je iz boksa izašao iza Hamiltona, a ubrzo je trka bila gotova za De la Rosu zbog kvara na motoru.

Na polovini trke poredak je bio: Veber, Hamilton, Alonso, Baton, Fetel, Kubica, Rozberg i Buemi, s tim što Australijanac tada još uvek nije otišao po drugi put u boks. Veber je tada bio značajno sporiji od pratilaca, koji su ga sustigli do 50. kruga, a tada ga je ujedno Hamilton pretekao u borbi za prvo mesto.

Alonso, ipak, nije dobio priliku da se upusti u borbu sa Veberom jer je vozač Red Bula konačno otišao u boks i na stazu se vratio kao peti. Posle niza brzih krugova Baton se približio Alons, a potom ga i pretekao, a zanimljivo je da je u tim trenucima Hamilton obišao Šumahera, sedmostrukog pobednika trke u Kanadi, za jedan krug.

Do kraja trke viđeno je još mnogo duela u kojima je glavnu ulogu imao sedmostruki svetski šampion. Nemac je prvo pretekao Masu, uz kontakt, koji je bio ispitivan posle trke ali je prošao bez kazne, a potom i Liucija na isti način u poslednjem krugu. Ipak, potom su ga i Italijan i Zutil, drugi vozač Fors Indije, obišli pa je kroz cilj prošao kao 11. I dok je Šumaher zbog incidenta sa Masom bio pod istragom stjuarta izbegao kaznu, Brazilac je kažnjen dodavanjem 20 sekundi na vreme zbog neprimerene brzine u boksu, ali to nije uticalo na njegov plasman.

Iza Šumahera kroz cilj je prošao vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari, Hilkenberg i njegov timski kolega Barikelo, Masa, Heiki Kovalainen u Lotusu, Petrov, vozač Ispanja rejsinga Karun Čandok i Lukas di Grasi u Virdžinu. Uz Kobajašija, Senu i De la Rosu trku u Kanadi nisu završili ni vozač Virdžina Timo Glok i Jarno Truli u Lotusu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Evrope ulicama Valensije 27. juna.

Rezultati trke za Veliku nagradu Kanade:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:33:53.456
2. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 2.254
3. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 9.124
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 37.817
5. Mark Veber (Australija) Red Bul + 39.291
6. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 56.084
7. Robert Kubica (Poljska) Reno + 57.300
8. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
9. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + jedan krug
10. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
11. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + jedan krug
12. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
13. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
14. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan krug
15. Felipe Masa (Brazil) Ferari + jedan krug
16. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + dva kruga
17. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + dva kruga
18. Karun Čandok (Indija) Ispanja rejsing + četiri kruga
19. Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin + pet krugova
odustali:
Timo Glok (Nemačka) Virdžin
Jarno Truli (Italija) Lotus
Pedro de la Rosa (Španija) Zauber
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber

Najbrži krug:
Robert Kubica 1:16.972 (67. krug)

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 109
2. Dženson Baton 106
3. Mark Veber 103
4. Fernando Alonso 94
5. Sebastijan Fetel 90
6. Niko Rozberg 74

Generalni plasman konstruktora:
1. Meklaren 215
2. Red Bul 193
3. Ferari 161
4. Mercedes GP 108
5. Reno 79
6. Fors Indija 35

F1