Radio Ga Ga

Neki gavranovi, australijski, baš nemaju mira.

Izvor: Zoran Kecman

Sreda, 25.01.2023.

15:30

Radio Ga Ga
Foto: Profimedia/Dovgan/UK Sports Pics/SIPA

Kako se Novak približava jubilarnom desetom peharu Australijan opena, grakću li grakću. I plen im, od tog silnog graktanja, nekontrolisano ispada iz kljuna.

Nije to ona basna o siru, gavranu i lisici, ili kako već beše, jer u ovom graktanju sa radio talasa stanice 3AW nema nikakve mudrosti i lukavstva. Osim ponavljanja starih grešaka po pitanju Novaka Đokovića.

Njihove reči putuju kroz etar, ali Novak ih (srećom) ne čuje. Jer da ih čuje, samo bi još pojačao gas ka ciljnoj ravnini gde ga čeka Norman Bruks trofej.

Tako je voditelj Nil Mičel, zamislite, došao na ideju da se Novak drugi put deportuje iz Melburna!

Znate li zašto?

Kako kaže, nije bio nimalo učtiv, bio je neljubazan, prema rivalu u prethodnom kolu, Aleksu de Minoru!

Nisam nigde u teniskom pravilniku našao tu stavku o neljubaznosti, kao što nisam mogao da je nađem ni za tolike australijske gluposti rađene prošle godine direktno protiv Novaka Đokovića.

A i da ima malo te igračke neljubaznosti, kako kaže gospodin, šta tu fali?

Jesmo li to zaboravili kako su se nekadašnji šampioni počesto verbalno obračunavali i na konferencijama za medije, kada bi odložili rekete u torbu?

Mekinro i Lendl, Lendl i Beker, Cicipas i Medvedev, ako ćemo od ovih malo mlađih...

Malo vatre nije na odmet, pogotovo ako je ona servirana s pravom, jer neke stvari, ne smemo zaboraviti.
Foto: Profimedia
Novak je posle meča sa De Minorom rekao da je "baš imao želju da pobedi u tri seta" (bravo, šampione), što je posebno zasmetalo Mičelu. A možda još više ono Novakovo, "on je 2022. rekao šta misli o meni".

E sad pazite Mičela:

"Po onome što sam pročitao, Novak Đoković bi mogao biti izbačen. Novak Đoković... Stvarno ne brinem više o tenisu, ali nadam se da neće pobediti. I jasno je da Novak nosi tu ljutnju u sebi i da je želeo da ga zbriše sa terena, što je i uradio. Ali posle toga je bio ekstremno neljubazan u pobedi, u izjavi na stranom jeziku. Zar ne misli da će to doći do Australijanaca? Došlo je do Australijanaca. Treba ga deportovati, deportovati što je bio neljubazan", ispalio je Mičel u melburnški etar.

Zamislite, deportovati ga što je bio neljubazan!? Ma hajde.

Da nije tužno, bilo bi možda i smešno.

Tužno je Australijancima, ili bolje rečeno svim onima koji ne vole Novaka, sa raznih, uglavnom zapadnjačkih, atlantističkih meridijana, gledati kako iz Novakovog reketa kulja plamen kada šalje neodbranjive loptice protivnicima sa druge strane terena.

Pet gemova De Minoru, samo sedam Rubljovu, nešto je Novak u ovoj završnici postao škrt prema rivalima, pa im to smeta. Neljubazan je!
Foto: Profimedia/Dovgan/UK Sports Pics/SIPA
Kao da znaju da je onaj odozgo uzeo stvar u svoje ruke, obrušio se silom pravde na sve njihove pokušaje marifetluka, pijance sa tribina, medijske zvečke i zvrčke, pa mu je ulio novu, dodatnu snagu da se izbori sa, kako je Pol Anakon to lepo nazvao, gospodinom "Henrijem Zadnjom ložom".

Ali i za Henrija Zadnju ložu Novak ima recept u vidu Miljana Amanovića, tog gurua čudesnih ruku i velikog srca, pa se ne bojimo. Ni Novak, ni mi, ni onaj beskrajni niz razdraganih lica koji svake godine u Melburn parku ima godišnje okupljanje i svetkovinu, kada slavi Novakove australijske pobede.

Moraće uz taj Dan državnosti možda da ustanove i Novakov dan u Melburnu, možda najbolje tu negde, oko Svetog Save, kada se obično dele pehari.

Razumem da je Fedal brigadi dosadilo da Novak iz godine u godinu dolazi po svoju redovnu nagradu u Melburn, ali nije bilo baš svake, eto, otela se i neka pandemija, pa neka deportacija iz samo njima znanih razloga. Plašili su se da se neki u onih 95 odsto populacije, što je zavrnula rukav, slučajno ne promene mišljenje zbog Novaka. Možeš misliti, baš razlog za deportaciju.

Tužno, stvarno tužno koliko i ne kriju nezadovoljstvo što neko drugi nije u glavnoj ulozi.

Ali za to nije kriv Novak. Ljudi koje je pobeđivao u finalima poslednjih Australijan opena, tamo nema, Dominik Tim je otišao prvi, za njim i Rafael Nadal, pa onda i Danil Medvedev.

Tako će Novaku na megdan odnekud izleteti simpatični Amerikanac Tomi Pol, dečko koji ima zaista dobar servis i solidnu igru, ali teško na tom nivou da može da pobedi Novaka. Budimo realni, Novaka u Melburnu da osvoji tu desetu titulu može da spreči samo to ako se slučajno povampiri "Henri Zadnja loža" ili da padne meteor na Melburn; ovo prvo hajde i nekako, ovo drugo, malo je verovatno.

Zato Mičelu i preostalima, koji su i prošle godine učtivo izjavljivali kako se nadaju da Novaku neće biti dozvoljeno da igra, ostaje samo još da bajaju i mantraju. Što se tenisa tiče, tu su nemoćni, na svu sreću.

Kao što je i divni Andrej Rubljov, samo slegao ramenima na terenu, našavši se u vrtlogu Novakovih teniskih virova u kojim redovno završavaju sve njegove mušterije u "Lejveru".

O onima koji stalno upiru prstom u to kako Novak lažira povrede, izlišno je govoriti.

Mats Vilander ih je pokopao jednom jedinom rečenicom, a to može da kaže samo neko ko je jeo isti hleb kao i Novak, pa dobro zna o čemu se radi.

"Nema šanse da kao igrač želite da date nekom do znanja u svlačionici da ste povređeni sve dok se stvarno ne povredite", kaže Mats.

Stvarno, zašto biste protivnicima otkrivali da niste dobro? To nema nikakvog smisla.

Kao što nemaju smisla ni ova dokona radio naklapanja sa talasa lokalnih radio stanica. Ipak, jedna druga slika mi je ostala u glavi sa ovog meča sa Rubljovom.

Tamo gore u loži, sedela je plejada australijskih teniskih velikana, Rod Lejver, glavom i bradom, okružen kolegama, prijateljima i nekadašnjim rivalima, Frenkom Sedžmeno, Kenom Rouzvolom i Nilom Frejzerom.

Njih četvorica su, u rasponu od 1955. do 1969. godine zajedno osvojili devet pehara u singlu na Australijan openu! Koliko i sam Đoković!

Novak sa još dve pobede do kraja nedelje, može sve zajedno da ih ostavi iza sebe i bilo bi to, zaista, veličanstveno.

Da se ovaj kvartet pojačao Rojom Emersonom, nadjačali bi Novaka, ali nije fer pričati o tome kada su petorica na jednoga!

Ostaje nam samo da se nadamo (i molimo) da do kraja sve bude u redu sa Novakovom nogom, i zdravljem uopšte. Sa tenisom ćemo onda lako.

A onda neka svi oni kojima je stalo da ne pobedi, uživaju i dalje u svojoj netaknutoj, arogantnoj gracioznosti.

Zoran Kecman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: