Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 29.01.2018.

17:00

Velika četvorka je "sahranila" jednu generaciju, ima li šanse druga?

Iako je Rodžer Federer opet osvojio Australijan open, turnir u Melburnu pokazao je da potpuno nova generacija tenisera preti dominaciji velike "četvorke".

Izvor: AK

Autor: AK

Velika četvorka je
Foto: Getty images

Godinama smo čekali naslednike Federera, Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Endija Marija, momaka rođenih tokom 80-ih godina, koji su zajedno osvojili 51 Grend slem trofej, ali je njihov "oreol" nepobedivosti bukvalno "pojeo" jednu celu generaciju.

Momci rođeni u prvoj polovini 90-ih poput Grigora Dimitrova, Dominika Tima, Dijega Švarcmana, Davida Gofana, Bernarda Tomića, Miloša Raonića su najavljivani kao novi vladari tenisa, ali su zajedno osvojili velikih titula – 0.

Iako se očekivalo mnogo i imali lekciju iz istorije, prošli su gore od generacije iz druge polovine 70-ih koja je tokom ere njihovih prethodnika Pita Samprasa, Andrea Agasija i Džima Kurijera (rođeni u prvoj polovini 70-ih). osvojili samo sedam velikih titula, naspram 35 pomenute trojke.

Verovatno i definitivnu tačku na očekivanja od ove generacije stavio je upravo nedavno završeni AO na kojem je recimo treći nosilac Dimitrov zaustavljen u četvrtfinalu od Britanca Kajla Edmunda, a peti favorit Tim već na početku druge nedelje od anonimnog Amerikanca Tenisa Sandgrena.

Međutim, izronio je novi niz igrača, sveža krva rođena u periodu 1995-1999, momci koji su pokazali da će biti dostojni rivali navedenim šampionima, možda zahvaljujući njihovim godinama, ali pre svega što su učili na greškama prethodno navedene "izgubljene generacije".

Pomenuti 22-godišnji Edmund, potom Aleksandar Zverev, ali pre svih 21-godišnji Južnokorejac Hjeon Čung, koji je zaustavio Novaka Đokovića, su momci od kojih se čeka da obeleže 2018. godinu, bar iz drugog plana.

Vladajući kvartet je promenio tenis brutalnim fizikalijama, ali i dominatnom mentalnom i tehničkom snagom, a najbolji pokazatelj toga je upravo Federer, koji je u 36. godini bez problema izdržao četiri sata na sparnom terenu 14. dana turnira i uzvraćao na svaki kontraudar mlađeg Marina Čilića, odolevši čak i nakon što je ispustio brejk prednosti u četvrtom setu, te zamalo izgubio servis na startu odlučujućeg.

Lestvica koju su postavili je bila previsoka za Dimitrova, Tima, Gofana, Tomića, Raonića, ali možda neće biti iza nove izazivače. Pre svega što su oni od prvih koraka učili upravo od Federera, Nadala, Đokovića, poput Čunga koji je bio fantastična replika srpskog tenisera koga je savladao u tri seta koristeći upravo najjača Novakovo oružja.

Nova generacija prati intenzitet koji diktiraju aktuelni vladari igre, ne gube živce kao njihovi prethodnici, igraju bez straha, agresivno, otvoreno.

"Potrebno je sve manje rada u okviru poena. Imam osećaj da je igra postala malo "luđa" poslednjih godina. Igrači sve brže napadaju poene, brže vraćaju lopte nego pre, češće igraju na vinere nego ranije. Minimalno koriste osnovnu liniju, ulaze u udarac. Mi smo navikli da čekamo pravu loptu za viner. Sad ideš na viner i kad nisi u dobroj poziciji", možda je najbolje opisao novu eru tenisa Rafael Nadal.

Među glavnim pretnjama "kvartetu" ne treba još uvek otpisati ni Nika Kirjosa, ipak su mu tek 22 godine. Jasno je da je pred njim mnogo posla, pre svega na psihi, karakteru, stručnjaci su složni da mu je potreban samo pravi trener, a Endi Mari je primer da nikad nije kasno da se dođe na vrh. Prvi GS je osvojio u 25. godini, a najbolji igrač sveta je postao u 29.

Kirjos, Čung, Zverev, Denis Šapovalov, Edmund, Borna Ćorić, Andrej Rubljev, Džared Donaldson, Danil Medvedev, Zverev, Aleks de Minaur, Aleksej Popirin su momci koji bi za recimo pet godina mogli biti među deset glavnih favorita na Australijan openu.

Vreme će pokazati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d