Marija Liseckene stiže u Beograd

Aktuelna olimpijska šampionka u skoku uvis Marija Lasickene nastupaće na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Marija Lasickene nalazi se među 22 ruskih atletičara, kojima je dozvoljeno da ove godine nastupaju na svetskim takmičenjima pod neutralnom zastavom, saopštila je Svetska atletika.

Lasickene (29) će tako na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu (od 18. do 20. marta) moći da brani zlatnu medalju osvojenu 2018. godine, a imaće priliku da učestvuje i na Svetskom prvenstvu u Judžinu u julu.

Na listi se nalaze i osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju u skoku s motkom Anželika Sidorova, kao i bronzani sa Svetskog prvenstva u skoku uvis Ilja Ivanjuk.

Da bi mogli da učestvuju pod neutralnom zastavom atletičari moraju da ispune minimalan uslov u broju testova na drogu, kao i da budu provereni zbog mogućeg učešća u dopingu.

Oni tada mogu da se takmiče kao "ovlašćeni neutralni sportisti" bez ruskih obeležja (zastava i himna).

Očekuje se da će Svetska atletika tokom godine odobriti još nekoliko prijava ruskih atletičara.

Rusija bi na velikim takmičenjima (Svetska prvenstva) ove godine trebalo da ima do 20 atletičara, koji će nastupati pod neutralnom zastavom.

Atletski savez Rusije suspendovan je zbog široko rasprostranjenog dopinga u novembru 2015. godine, a Svetska atletika je u godinama posle obećavala ukidanje zabrane nastupa u zamenu za antidoping reforme.

Proces je odložen u februaru prošle godine kada je bivšem predsedniku tamošnjeg saveza Dmitriju Šljahtinu i drugim visokim zvaničnicima zabranjen pristup sportu zbog predstavljanja lažnih medicinskih dokumenata i ometanja antidoping istrage.

Rune Andersen, šef radne grupe Svetske atletike koja se bavi Rusijom, rekao je u novembru prošle godine da Rusija ostvaruje "stabilan napredak" ka ponovnoj reintegraciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.