Nova vest
Atletika 0

23.4.2024.

14:57

Beograd je spreman – 13.000 maratonaca okupiraće prestonicu u nedelju

Sve gradske službe u potpunosti su spremne za održavanje predstojećeg 37. Beogradskog maratona, potvrđeno je na tehničkoj konferenciji, koja je upriličena u zgradi Starog dvora.

Izvor: Tanjug

TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bg

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama glavnog grada Srbije biće održan u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama.

Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih više od 13.000 učesnika, i to na distancama od 10 kilometara, 21 km i 42 kilometra. U Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje iz celog sveta.

Sekretar Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Darko Glavaš je istakao da pripremne aktivnosti traju već mesecima i da su gradske službe konstantno na terenu.

"Ovo je događaj od izuzetnog značaja za Grad Beograd, a izmene u linijama javnog gradskog prevoza počeće već 27. aprila u večernjim satima, na prostoru Terazija i Bulevara kralja Aleksandra. Sukcesivno, od ranih jutarnjih časova zatvaraće se ulice, a sve je to ove godine osmišljeno na malo drugačiji način", rekao je Glavaš.

Za razliku od prethodnih godina, a usled znatnog povećanja broja učesnika, ali i efikasnosti organizacije trka, startovi maratonske, polumaratonske, kao i trke na 10 kilometara i trke zadovoljstva biće razdvojeni.

"Ove godine maratonska trka startovaće u osam časova ujutro, polumaraton i štafetni polumaraton počeće u 9.30, start trke na 10 kilometara zakazan je u 11 časova, a trka zadovoljstva počeće u 13 časova", rekao je Glavaš. Potom je dodao:

"Zbog svega toga gradske službe, ali i organizatore očekuje mnogo više posla i sve to zahtevaće mnogo veću koordinaciju svih aktivnosti na našim ulicama. Imaćemo izmene na 73 dnevne autobuske linje, kao i u pet noćnih, a menja se i pet minibus linija. Takođe, biće promenjeno devet tramvajskih i šest trolejbuskih linija. To znači da će više od 10.000 polazaka tokom subote i nedelje biti drugačije ostvareno, a sve informacije o linijama javnog gradskog prevoza nalaziće se na sajtu Skupštine grada. I ove godine ćemo duž trase vršiti selektivno uklanjanje vozila i zato molim i apelujem na naše sugrađane da imaju razumevanje i da uklone svoja vozila sa mesta gde to bude obeleženo u cilju potrebne bezbednosti svih učesnika".

Saobraćaj

Glavaš je posebno naglasio da su obezbeđeni prolazi za vozila hitnih službi kako bi grad normalno funkcionisao, a sve sportske aktivnosti trebalo bi da budu završene oko 17 časova.

"S obzirom da je reč o najvećem sportskom događaju u našoj zemlji, shodno tome, Policijska uprava za Grad Beograd, a na osnovu bezbednosne procene, preuzeće mere saobraćajnog, fizičkog i operativnog obezbeđenja. Veliki broj ulica biće zatvoren u nedelju 28. aprila, ali Uprava saobraćajne policije je spremna i preduzeće sve mere da grad normalno funkcioniše, da nema zastoja u saobraćaju i da građani koji ne učestvuju u ovoj manifestaciji normalno mogu da funkcionišu", rekao je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik policije Goran Radenković.

Hitna pomoć

S obzirom na znatno povećan broj učesnika, bile su neminovne promene u organizaciji lekarskih službi.

"Hitna pomoć će dati veći broj ekipa nego do sada i one će striktno voditi računa o takmičarima i biće na unapred određenim punktovima. Za sve ostale kojima eventualno bude bila potrebna pomoć intervenisaće ekipe koje su po redovnom rasporedu toga dana na terenu, a ponovo ćemo imati i saradnju sa Crvenim krstom", istakao je Zoran Pavlović iz Zavoda za urgentnu medicinu grada Beograda.

Crveni krst

Kao i prošle godine, volonteri Crvenog krsta radiće prvu trijažu onih kojima je potrebna pomoć i na taj način rasteretiće urgentne centre i Hitnu pomoć. Takođe, na samoj stazi biće postavljene tri poljske bolnice, po uzoru na velike svetske maratone.

"Čast nam je da učestvujemo u ovoj manifestaciji i organizaciji ovog događaja. Imaćemo oko 110 volontera na električnim trotinetima na samoj stazi, koji će biti raspoređeni na 27 tačaka na samoj stazi kako bi mogli u najkraćem mogućem roku da priđu onima kojima je pomoć potrebna i to vreme je svedeno na manje od jednog minuta. Za razliku od prošle godine, kada smo imali dve, ovoga puta imaćemo tri poljske bolnice, kao i tri trijažna punkta i svi oni biće obezbeđeni automatskim defibrilatorima", rekao je Nikola Prica iz Crvenog krsta.

Vremenska prognoza

Sve učesnika Beogradskog maratona mogla bi da obraduje najava o vrlo povoljnim vremenskim uslovima koji se predviđaju za dan održavanja trke.

"Biće pretežno sunčano, temperatura u osam časova biće 14 stepeni, a oko 14 časova dostići će 23 stepena Celzijusovih. Vetar će biti umeren, možda nešto malo pojačan na mostovima, ali nas očekuje relativno mala važnost vazduha. Kada se uzmu sve te komponente u obzir, očekuju nas povoljni uslovi", poručio je Nedeljko Todorović, istaknuti meteorolog i maratonac.

Kao i pethodnih godina, sve trkače osigurava Sava osiguranje.

"Svi znamo da maraton, kao izuzetno zahtevna trkačka disciplina, sa sobom nosi određene rizike. Postoje ponekad i teški trenuci za maratonce i u svim tim situacijama kada sve ove službe urade sve što je do njih, na scenu onda stupa i taj segment osiguranja, koji sa finansijske strane obezbedi osobu kojoj je to neophodno i to su zaista važni detalji", konstatovao je direktor marketinga Sava osiguranja Dragan Ocokoljić.

"Uvek više"

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš izjavio je da su, u skladu sa sloganom ove manifestacije "Uvek više", postavljeni visoki ciljevi, koji su i ostvareni, pre svega u smislu popunjenosti kapaciteta trka.

"Presrećan sam što će Beograd ponovo biti domaćin jednom sportskom spektaklu, što Beogradski maraton svakako jeste, i što je skoro tri hiljade stranaca uzelo učešće u trkama u sve tri discipline. Uz njih dolaze i njihove porodice, prijatelji i to je veliki broj inostranih gostiju koji su izabarali da taj vikend provedu u Beogradu, što znači da smo prava sportsko-turistička destinacija koja je veoma poželjna i kojoj se trkači vraćaju", rekao je Habuš.

On je naglasio da je briga o trkačima najvažnija i zato je podizanje nivoa kvaliteta organizacije Beogradskog maratona nešto što ga posebno raduje, a u samu organizaciju biće uključeno oko 2.500 ljudi.

"Ove godine imaćemo softversku podršku, koju smo testirali u novembru, i u svakom momentu znaćemo gustinu trkača na samoj stazi, kao i gde se nalaze sva naša vozila na samoj stazi preko kontrole GPS uređaja. To će nam omogućiti da znamo tačno gde se koji trkač nalazi, pa ćemo sukcesivno moći da otvaramo ulice. To je veliko organizaciono unapređenje Beogradskog maratona, a sve u cilju da se omogući što je moguće bolje kretanje našim sugrađanima", dodao je on.

Habuš je uputio poziv i svima onima koji ne trče da na neki drugi način budu deo Beogradskog maratona.

"Sa Privrednom komorom Srbije smo pokrenuli jednu zanimljivu akciju zbog činjenice da Beogradski maraton generiše velike količine ambalažnog otpada. Svi oni koji to žele mogu da prikupljaju taj otpad, postojaće dva takozvana eko-štaba – na Novom Beogradu i u centru grada, gde će se taj otpad meriti i na kraju će oni najuspešniji biti nagrađeni. Na taj način dajemo doprinos zaštiti životne sredine", naveo je Habuš.

Humanitarna akcija

Nije zapostavljen ni humanitarni karakter manifestacije.

"Fondacija Heroji Beogradskog maratona aktivirala je poseban humantirni broj, pa se slanjem SMS poruke sa sadržajem heroji na 3023 podržavaju osobe sa invaliditetom, koji su apsolutno ravnopravni učesnici svih naših trka i zato pozivam sve oni koji to žele da ih podrže na taj način", rekao je on.

Habuš je izrazio veliku zahvalnost svim ljudima koji učestvuju u organizaciji Beogradskog maratona za izuzetno dobru saradnju u prethodnim godinama. On naglašava da se ta saradnja iz godine u godinu podiže na viši nivo.

"Veliko hvala Gradu Bogradu, koji je svakako glavni pokrovitelj ove manifestacije od 1988. godine i što nam je dao značajnu podršku da Beogradski maraton izgleda baš ovako kako izgleda", zaključio je Habuš.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu