Duplantis i Rohas najbolji atletičari sveta za 2020.

Šveđanin Armand Duplantis i Žulimar Rohas iz Venecuele proglašeni su za najbolje atletičare sveta u 2020. godini u izboru Svetske atletske federacije (IAAF).

MTIzvor: B92, Tanjug
Podeli
Photo by Paolo Bruno/Getty Image
Photo by Paolo Bruno/Getty Image

Nagrade Svetske atletike (World Athletics Awards 2020) ove godine odrzane su virtuelno zbog virusa COVID-19.

Duplantis je dva puta oborio svetski rekord u skoku motkom, ostvarivši 6,17 i 6,18 metara u februaru ove godine, samo nekoliko nedelja pre nego što je globalna pandemija koronavirusa zaustavila sportski svet.

Na mitingu Dijamantske lige u Rimu je preleto 6,15 metara, što je najbolji rezultat svih vremena na otvorenom i završio godinu neporažen na 16 takmičenja.

"Bila je ovo zaista čudna sezona, za mene i kao za sve, ali uspeo sam da je sastavim i postignem prilično dobre rezultate. Samo sam želeo da izađem tamo i pokažem svetu za šta sam sposoban. Mogao sam to da uradim i imao sam dobre visine, posebno tokom dvoranske sezone", rekao je Duplantis, koji će biti jedan od takmičara na VI Serbian Open Indoor Mitingu u Beogradu u februaru 2021.godine.

Rohas je oborila južnoamerički rekord u troskoku u dvorani na svom prvom takmičenju u godini, dostigavši 15,03 metara u Mecu, a na mitingu Svetske atletske turneje u dvorani u Madridu skočila je 15.43 m i oborila svetski rekord u dvorani za sedam centimetara.

"Priznanje mnogo znači meni i svima onima koji svakodnevno rade sa mnom, svima koji mi svakodnevno daju snagu i motivaciju. Biti najbolji sportista godine dodatna mi je inspiracija za 2021. Biće to sjajna godina i imam mnogo ambicija", rekla je Rohas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.